Hallo 2018? Peter van Nuijsenburg: Welkom!

Peter van Nuijsenburg, Hallo 2018? Welkom, Ijsbeer

Dit wordt weer een kanjer van een jaar

Een voorspelling of prognose in de wetenschap is een vorm van beschrijving van toekomstig te verwachten gedrag van een object, fenomeen of verschijnsel. (wikipedia)

Dit is een prachtige definitie en zoals elke goede definitie biedt ze ons houvast voor de duiding van de unknown unknowns die ons, argeloze krabbelaars op dit ondermaanse, komend jaar te wachten staan.
De sleutelwoorden zijn: ‘toekomstig te verwachten gedrag’ en daarvan zijn de kernwoorden: ‘te verwachten’. Vat u ‘m? Het staat lang niet vast dat het staat te gebeuren. Het is zeer waarschijnlijk maar niet zeker. Laat staan in de sterren geschreven. Het is de ontsnappingsclausule, de ontbindende voorwaarde waarop we ons kunnen beroepen wanneer de glazen bol te beslagen blijkt en uit het koffiedik niet de waarheid kon worden gefilterd.
Dat biedt de speelruimte die voor een creatieve blik in de toekomst onontbeerlijk is.
De voorspellingen die schrijver dezes werden ingefluisterd op momenten van diepgaande bezinning en heureka-achtige openbaring zijn derhalve het product van de intuitieve inventiviteit waarmee verantwoorde waarheidsvinding gepaard dient te gaan.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet niet waar zijn. Of zoals Nietzsche gezegd zou kunnen hebben: de mens is een dolende in het universum maar hij is niet van lotje getikt.
‘Que sera, sera’, zong Doris Day 60 jaar geleden al.

Hier gaat ie dan:

Januari, na dag 1: Wetenschappers uit Oxbridge leveren het definitieve bewijs dat God bestaat. Het onderzoek veroorzaakt grote beroering. ‘In Stockholm hoeven ze zich nu niet meer het hoofd te breken naar wie de Nobelprijzen dit jaar gaan’, stelt het wetenschapsblad Nature droogjes vast. De Heilige Stoel wijst er in een reactie op dat het rapport op zes januari is verschenen. Dat ‘kan geen toeval zijn’, aldus een woordvoerder.

Februari: Sven Kramer wordt bij de Olympische Spelen gediskwalificeerd wanneer hij onstuitbaar op weg naar goud op de 10 kilometer een verkeerde wissel neemt. Hij wurgt daarna zijn trainer.

Maart: Over de seksuele geaardheid van God verschillen de wetenschappers nog van mening. De eerste indicaties wijzen er op dat Hij geen heteroseksueel zou zijn. Het nieuws is in het Vaticaan met ‘verbijstering en verontwaardiging’ ontvangen.

April: Rusland wordt wegens doping uitgesloten van het wereldkampioenschap voetbal dat in eigen land plaatsvindt. President Vladimir Poetin eist dat het team, bestaande uit brandschone junioortjes, onder neutrale vlag deelneemt. Het FIFA-bestuur treedt af.

Mei: De faculteit vrouwenstudies van de universiteit van Uppsala laat weten dat God een vrouw is. ‘Eeuwen van schaamteloze masculiene superioriteitswaan en structurele repressie behoren nu eindelijk tot het verleden’. Uit Utrecht deelt Gloria Wekker mee de bevindingen uit Uppsala te ondersteunen met dien verstande dat God een ‘zwarte vrouw met migratie-achtergrond is’. Ze stuurt ook een foto mee. God lijkt op Gloria Wekker.

Peter van Nuijsenburg, Hallo 2018:. Welkom
Me? Pregnant? Don’t fake with me. I got real American balls
Twitterpic

Juni: President Donald Trump ontkent in alle toonaarden dat hij zwanger is van Vladimir Poetin. ‘Als iemand zwanger zou moeten zijn is het Vlad. Amerika ligt altijd BOVEN’!

Juli: Een woordvoerder van het COC verklaart dat uit het Oxbridge onderzoek niets anders kan blijken dat God een homoseksuele man is en op Kevin Spacey lijkt. De uitspraak van Gloria Wekker doet hij korzelig af als ‘bevooroordeelde onzin’.

Augustus: Ajax ontslaat tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen trainer Sjaak Swart. Hij is de zevende trainer dit jaar die de Johan Cruijff Arena voortijdig moet verlaten. Directeur Edwin van der Sar verklaart voor Ajax-tv dat de oer-Ajacied ‘niet langer de steun geniet van de terreinknecht en de materiaalman’. Dick Advocaat wordt genoemd als zijn opvolger.

September: De gecombineerde werkgroep LBTG van de faculteiten Seksuele Diversiteit en Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit in Amsterdam betwijfelen of God een seksueel wezen is. ‘Soevereiniteit in eigen broek’ zoals Abraham Kuijper ooit zo fraai formuleerde, is niet in overeenstemming te brengen met aard en wezen van de Schepper. ‘Zo Hij/Zij Iets zou zijn, zou Hij/Zij waarschijnlijk een transgender zijn’, meent prof. Dr. Hannes de Heer, voorzitter van de werkgroep. In een reactie laat het Vaticaan weten dat de VU met dit standpunt de eucemene in gevaar brengt.

Oktober: Donald Trump weigert af te treden. Het eindverslag van speciale aanklager Robert Mueller III dat onomstotelijk diepgaande connecties met het Kremlin heeft aangetoond, noemde de president nepnieuws. ‘Mulders is ontslagen!!

November: Dick Advocaat begint bij Ajax. Hij tekent een contract tot de winterstop. Hij brengt zijn eigen terreinknecht en materiaalman mee. ‘Ik heb er zin in. Een echte uitdaging’!, laat de Kleine Generaal weten. Naar verluidt verdient hij drie miljoen voor de laatste twee maanden van het jaar. ‘ Per maand en exclusief premies’, aldus de glunderende coach.

December: God meldt zich uit de hemel met een paar flitsende bliksemschichten. De discussie over zijn seksualiteit had Hem ernstig verstoord, zo verklaart Hij. In een begeleidend herderlijk schrijven, roept Hij zijn schaapjes op het onderzoek uit Oxbridge naast zich neer te leggen. ‘Knoop eindelijk eens in jullie oren dat Ik niet besta! En ja, Petrus, die oliebollen kunnen door!’

Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 224 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (1951) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD, het Financieele Dagblad en diverse omroepen. Hij was correspondent in Johannesburg, Berlijn, Tokio en Rome. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.

1 Comment

 1. Heel mooi! Heel grappig met een ernstige ondertoon. Ik heb er van genoten.
  Het deed mij denken aan een grap die mijn vrome Roomse vader vroeger vertelde.

  Een rechtvaardig man genaamd Peter gaat dood en treedt gelijk de Hemel binnen. Na een tijdje verwonderd te hebben rondgelopen komt hij Maria tegen, de Moeder van God. Ze praten wat met elkaar over koetjes en kalfjes tot Peter zegt:
  ‘Maar Maria, je kijkt toch wat somber en terneer geslagen. Je bent de Moeder van God en in de Hemel, waarom ben je niet echt blij?’
  ‘Ach’, zegt Maria, ‘dat is iets van 2000 jaar geleden. Ik praat er liever niet meer over’.
  ‘Het is toch beter als je je hart eens lucht, Maria, dan voel je je beter’.
  ‘OK’, zegt Maria, ‘als je het maar niet verder vertelt. Ik had eigenlijk liever een dochter gehad’.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.