Hallo 2018! Hans Geleijnse: Babyboomer

De schoonheid van vallende herfstbladeren

2018 zal in weinig verschillen van 2017 en voorspellen is daarom makkelijk.

In 2018 haal ik de 74. Ik woon in Thailand, dus helemaal zeker is dat niet, maar ik doe m’n best.
Nederland wordt in 2018 geen wereldkampioen voetbal.
Thailand blijft het land van de grimlach.
Het kabinet Rutte valt in stukken uiteen. Rutte lijmt het zoveelste nieuwe.
De Rotterdamse politievrouw Sarah Izat zet opleiding voort in Afghanistan. Ze twijfelt nog tussen twee projecten.

In Thailand 4.0 verkiezingen afgelast. Junta moet blijven, blijkt uit onafhankelijke opiniepeiling van junta.
Trump kondigt op Twitter zijn aftreden aan. Blijkt nepnieuws. Impeachment volgt.
De laatsten der Mohikanen blijven om mij onbekende redenen van mij houden.
Er reizen 1.228.238.798 met eetstokjes gewapende toeristen naar Thailand. Per duikboot.

Dat moet genoeg zijn voor een leuk jaar. Maar er is meer. In 2018 gaat ‘Die Natürliche Endlösung der Babybumser’ in verhoogd tempo verder.  Heb dat nodig, Duits? Jazeker, ik ben een Hongerwinterbaby. Sommige Fremdkörper zijn er destijds ingeramd. Die van na de bevrijding heten op z’n Amerikaans babyboomer. Veel verschil maakt dat overigens niet. Bumser en Boomer vallen ook in 2018 als herfstblaadjes van de bomen. Gelukkig maar, hun dominantie heeft lang genoeg geduurd.

We hebben wel wat moois nagelaten. Dankzij Verbeelding aan de Macht en Verstandig Ouderschap hebben we in Nederland voldoende ruimte gelaten voor ontwikkeling naar een kosmopolitische inclusieve maatschappij. Vrouwen hebben zich bevrijd, mannen doen de afwas en houden de glazen plafonds transparant. Onze kinderen hebben we ingeprent doorleren, voor jezelf gaan, maak je eigen ruimte lekker belangrijk, sta open voor nieuwe inzichten en technologie. Dat heeft geresulteerd in nieuwe generaties Zelfstandig Zwoegende Personages.

Onder deze ZZP’ers heeft de groep van pakweg vijftig- tot vijfenzestigjarigen thans het voortouw. Men werkt keihard, bewust van concurrentie van nog jongere ZZP’ers. Geen kletspraatjes meer, te tijdrovend en tevens  best wel eng dat persoonlijk contact. In trefwoorden met communicatiegadgets gaan (ook groeps-)dialogen sneller en efficiënter.

Hans Geleijnse, Hallo2018!, Babyboomer
Gevonden op Plazilla.com

Helaas schijnt er nog iets mis te zijn in dit paradijs, want er wordt naar mijn gevoel in Nederland harder geklaagd dan ooit. Over alles, en vooral over elkaar. Men is veel zat. Mijn favoriete krant, de Volkskrant, vroeg kennelijk verontrust aan de lezers wat zij absoluut niet meer in de brievenbus of op het scherm bezorgd willen hebben. De krant: ‘Bovenaan staat Zwarte Piet. Ook met Trumps tweets, Twitter, genderneutraal en #MeToo heeft u het wel gehad.’

Je kunt er dus gif op innemen dat de journalisten van mijn krant in 2018 zich de vingers blauw zullen blijven schrijven over deze onderwerpen. Per slot is de taak van de journalist een opvoedigkundige. Bovendien, de krant is ook een meester in het uitbouwen van trendy topics tot gapende generatiekloven. Met het wegvallen van de babyboomers is er een gat. Ze zijn maatschappelijk niet relevant en getalsmatig totaal niet interessant meer.

Dus mijn laatste voorspelling: 2018 wordt een babyboomerloos jaar. En dat wil deze Babybumser graag vieren met dit in De Volkskrant afgedrukte grafschrift van een babyboomer. Voortreffelijk geschreven door een meneer of mevrouw (porseleinkast!) Trees Roose.  Het is spontane liefde van mijn kant, Trees!

Babyboomerbashen

Ik ben een babyboomer. Daarom zat ik mijn hele leven, zo lees ik wekelijks, zelfvoldaan en arrogant op het pluche; ik pikte alle mooie posities in en ik potte honderdduizenden euro’s op van mijn absurd in waarde gestegen woning. Ik moet verder mijn verwende kop houden over de flower-powerflauwekul en de wilde vrije seks van de jaren zestig, omdat die alleen maar de verloedering in de hand hebben gewerkt.

Ik word in de media neergezet als een overwinterende bejaarde aan de Costa del Sol die met een eng bruin hoofd in een peperdure scootmobiel steen en been klaagt over haar AOW, en bangig op Henk Krol stemt.

Ik ben op foto’s in de krant steevast een vrouw met hetzelfde joggingpak als haar man, die op een peperdure e-bike langs Drentse heidevelden fietst op tijdstippen dat normale mensen werken voor haar pensioen.

Ik ben verantwoordelijk voor de onbetaalbaarheid van de zorg, ik ben ook nog eens van de geluksgeneratie, want al wat na mij werd geboren had vette pech, met alles. De klauwen met geld kostende ellende bij de mislukte vertrekregeling van de Belastingdienst (alleen de zestigplussers liepen weg) werd in de Volkskrant dan ook beschreven als de ‘jackpot voor de babyboomer’. Ik deelde jarenlang de lakens uit en heb nooit voor iets hoeven vechten.

Ik ben, kortom, de parasiterende bofkont die verantwoordelijk is voor de destabilisatie van de wereld in het algemeen en heel Nederland in het bijzonder. You’ve made your point. Sorry dus dat ik besta, mede namens mijn generatiegenoten. Maar kunnen we nu verder even met rust gelaten worden? Nog een paar jaartjes, dan zijn we allemaal dood.

Trees Roose, Nijmegen

Voor alle leeftijden: werk aan een voortreffelijk 2018!

*babybomer voorspelling wegens plaatselijk tekort aan herfstblaadjes niet van kracht in Thailand

 

 

Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

2 Comments

  1. Ik ken Trees Roose heel goed. Ze woont overigens niet in Nijmegen, maar in Haren. In 2014 stopte ze als rapportenschrijfster bij de Reclassering. Sindsdien geeft ze schrijftrainingen en spreekt onder auspiciën van het Humanistisch Verbond bij uitvaarten. In 2013 publiceerde ze haar aangrijpende relaas ‘Alleen mijn moeder’. Trees Roose is een van de meest bijzondere vrouwen die ik in mijn leven tegen kwam. Ik denk dagelijks aan haar.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.