Thailand. Stikt de Thai straks in de asbest?

Thailand, asbest, Erik Kuijpers

Over asbest: Thailand blijkt bepaald niet veilig

Gebruik van asbest is zo oud als de weg naar…..! Tenminste 4.000 jaar al gebruikt de mens dit voor allerlei doeleinden. Pas in de 20e eeuw worden de gevolgen voor de mens zichtbaar. In een aantal landen zijn maatregelen getroffen om de veiligheid van burgers te waarborgen.

Thailand, asbest, Erik Kuijpers

Een daarvan is de beschermende kleding die van mensen ‘maanmannetjes’ maakt want asbest is gevaarlijk bij bewerking: boren, zagen, breken en zo meer. In zestig landen is het al totaal verboden.

Thailand laat nog steeds asbest toe

Enkele soorten zijn in 2001 in Thailand verboden maar witte asbest, chrysotiel, wordt nog steeds gebruikt in asbestcement, in bouwmaterialen zoals voor daken, en in auto-onderdelen als remmen en koppeling.

Wie Thailand wat beter kent kan een voorstelling maken van de veiligheidsmaatregelen die voor de arbeiders worden getroffen, en van de wijze waarop de arbeiders er zelf mee omgaan. Dat is niet veel in Thailand, en zeker niet in kleine ondernemingen.

Thailand, asbest, Erik Kuijpers
Asbestwinning; Canada 1878

Sloopwerkzaamheden in 30+C en dan een veiligheidspak aan? Als ze het al hebben! Mondkapjes, lasbril, gehoorbeschermers, speciaal schoeisel en handschoenen, het is voor ‘mietjes’ !

Een onderzoek naar asbest in Thailand

De afdeling pathologie van het Ramathibodi ziekenhuis in Bangkok heeft samen met de Mahidol universiteit een post-mortem onderzoek van een jaar gedaan bij 200 overleden patiënten en in 97 van hen werd het giftige mineraal aangetroffen. Zelfs een kind van twee jaar dat stierf aan een aangeboren hartziekte bleek asbestvezels in de longen te hebben.

Thailand, asbest, Erik Kuijpers
Reclame voor asbest; 1906

Een eerdere studie, jaren 1984 en 1985, geeft in Thailand een percentage aan van 33; toen had 33 procent van de Thaise bevolking asbest in de longen. Thailand houdt geen database bij van asbestgerelateerde ziektes en er worden slechts enkele gevallen per jaar van mesothelioom, asbestkanker, gerapporteerd.

En nu?

Asbest in de longen kan er alleen komen door inademen en er is geen ‘veilige grens’ bij asbest, zegt de WHO. Iedere inademing kan leiden tot ernstige ziektes al is de incubatietijd vaak tientallen jaren.

Maar dat er in Thailand iets goed mis rond deze stof toont dit onderzoek weer eens aan en het valt te hopen dat dit rapport niet in het ronde archief verdwijnt. Extra maatregelen voor de bevolking en voor de miljoenen toeristen zijn hard nodig.

Bron:

Chiang Rai Times e.a.; https://tinyurl.com/y5l7pjeu

Meer lezen?

Het onderzoek; https://tinyurl.com/y49gkkpr

Foto’s en prenten

Crocidoliet, blauwe asbest; wikimedia, 6249389.

Asbestpak; foto asbestshop.nl.

Canada, 1878, winning van asbest; wikipedia, 42983113.

Reclame, 1906; wikimedia, 54523964.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 790 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*