Hacker plaatst beelden op YouTube van overvolle gevangenis in Thailand


Thailand, gevangenen met COVID-19, Erik Kuijpers

Een hacker heeft beelden geplaatst op YouTube van een overvolle gevangenis in Thailand. Hij had het beveiligingscamera-systeem in de Lang Suan-gevangenis in Chumphon namelijk gehackt. De beelden zijn viraal gegaan.

De autoriteiten zeggen niet te weten hoe de opname is gelekt. De minister van justitie heeft aangegeven een klacht in te dienen bij de politie. Hij is namelijk bezorgd dat het lek de rechten van de gevangenen schendt. Volgens het Ministerie van Justitie zijn de CCTV-systemen in Thaise gevangenissen geïnstalleerd door particuliere contractanten. Het systeem is verbonden met internet om geautoriseerde personen toegang te geven tot de beelden en die te bekijken. Zoals personeel en hoge ambtenaren de live CCTV-beelden kunnen bekijken op hun smartphones of laptop.

Toegangscode gelekt

De minister vertelt in een verklaring in ChiangRai Times dat de toegangscode waarschijnlijk is gelekt naar buitenstaanders. Die Bert Vos, Hacker, Thailand, Gevangenenvervolgens toegang tot het systeem kregen en de opname op YouTube plaatsten. Dit met als doel, volgens de minister, de reputatie van Thaise gevangenissen te beschadigen.

De video met het label ‘Thai Bangkok prison Security Came live’ is eerder deze week op YouTube geplaatst. Het toonde realtime beelden van verschillende locaties in de gevangenis van Lang Suan, waarin het dagelijkse leven van gevangenen wordt getoond.

Het YouTube-account van de hacker die zich Big Brother’s Gaze noemt toont ook gelekte CCTV-gevangenisbeelden uit andere landen zoals: Rusland, Australië en de Verenigde Staten.

Gevangenen in Thaise cel

De omstandigheden voor de gevangenen in een Thaise de cel staan bekend als mensonterend. Altijd overbevolkt en op beton slapen in zeer kleine ruimtes waar je je ook moeten wassen en ontlasten. Dat wassen gebeurt vaak in ongezuiverd water waardoor mensen infecties kunnen oplopen.

Regelmatig worden er onderling geweld gepleegd. Alleen als je geld hebt, kan je aan beter eten komen, meer ruimte krijgen of aan een matras. Volgens een Amerikaans onderzoek staat één jaar Thaise cel gelijk aan zeven jaar in een westerse gevangenis.

Zie ook: Changrai Times


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 221 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.