Kinderwerk in Thailand: vijf baht voor eenling

Lode Engelen, Kinderwerk, Eenling
Foto: ©Patchaneeboon Charoenpiew

 

Haa bath! Haa bath! (vijf Bath). Zodra er boven aan het dorpje een auto stopt loopt hij langs het smalle weggetje naar boven en begint te roepen om de aandacht van toeristen te trekken. De jongen heeft het Down-syndroom, is verstandelijk ver achter op zijn leeftijdgenoten. Hij spreekt zeer moeilijk, en is vrijwel niet te verstaan behalve dan dat  “haa Bath”. Maar dit betekent in Khob dong, Doi Angkang Chiang Mai niet dat je je steentje niet moet bijdragen.

De paar bath die hij op een dag kan verdienen met zijn armbandjes, die door zijn grootmoeder gemaakt worden, zijn even belangrijk voor de gemeenschap in dit bergdorp als de verdienste van de aardbeiteelt waar het hele dorp van leeft. Hij loopt mee met de andere kinderen van het dorpje, die ook hun armbandjes proberen te verkopen, maar staat duidelijk buiten het groepje.

Hij leeft een beetje in zijn eigen beperkte wereldje.

 

Cover foto: ©Patchaneeboon Charoenpiew

Lode Engelen
Over Lode Engelen 183 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

2 Comments

  1. Weet je wel zeker dat deze jongen het Syndroom van Down heeft? Is hem niet aan te zien. Denk dat hij een ‘gewone’ verstandelijke beperking heeft.

    • Bert, ik ben geen dokter, en kan dus geen juiste diagnose stellen. Maar ik ken een drietal andere mensen met het syndroom, en hij reageerde precies hetzelfde als die anderen reageren op toenadering en communicatie. Dus daarom vermoed ik het syndroom.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.