Filipijnse volksverhaaltjes (11). De schepping

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Grote Schepper

 

De schepping door Grote Schepper

In het begin zijn er geen mensen op de aarde. Dan komt Lumawig, de Grote Schepper, uit de hemel naar beneden en snijdt riethalmen af. Hij maakt er paren van en zet die neer op verschillende plaatsen op de aarde, en dan zegt hij hen ‘Jullie zullen spreken’.

Direct daarna worden de riethalmen mensen, en op iedere plaats zijn er dan een man en een vrouw die met elkaar kunnen praten. Alleen, de koppels kunnen niet met elkaar praten want ze spreken een andere taal.

Dan beveelt Lumawig, de Grote Schepper, dat ze met elkaar trouwen en dat doen ze. Op de lange duur krijgen ze kinderen die dezelfde taal spreken als hun ouders. En deze kinderen trouwen ook weer met elkaar en krijgen kinderen en zo komen er veel mensen op de aarde.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Grote Schepper

Grondstoffen

Lumawig ziet dat de mensen dingen nodig hebben en hij gaat dat regelen. Hij maakt het zout, leert de mensen hoe dat te winnen en te verkopen aan hun buren. Maar de mensen begrijpen niets van zijn instructies en als hij weer eens komt kijken hebben ze het zout niet eens aangeraakt.

Hij neemt het zout weg en geeft dat aan de mensen in Mayinit. Deze begrijpen het wel en hij geeft het zout exclusief aan hen en alle anderen moeten daar hun zout kopen.

Dan gaat de Grote Schepper naar de mensen van Bontoc en geeft hen opdracht potten te bakken van klei. Maar die maken er niet veel soeps van dus verhuist hij die activiteit naar Samoki waar mensen wonen die het wel kunnen. Zij zijn nu de enige bakkers van potten en alle andere volken moeten daar hun potten kopen.

En zo heeft Lumawig, de Grote Schepper, alle mensen op aarde hun materialen en vaardigheden gebracht.

 

Toelichtingen

Bontoc, Mayinit, Samoki, plaatsen op de Filipijnen, eiland Luzon.

Foto’s en prenten

De schepping van het licht; Création de la Lumière, gravure de Gustave Doré, 1832-1883; wikimedia, curid, 298147.

Zoutwinning (foto bewerkt); wikimedia,curid, 3257054.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland