Grote delen Thailand onder dikke laag smog


Opnieuw ligt vrijwel geheel Thailand onder een dikke laag smog. Gisteren werden in Bangkok AQI waarden voor fijnstof van ruim boven de 200 gemeten. In Europa wordt een waarde van 25 als veilig gezien. In Thailand is dit sowieso het dubbele en wordt een AQI waarde van 50 als groen afgebeeld.

Ook toeristische trekpleisters zoals Hua Hin, Pattaya, Koh Chang en Chiang Mai hadden te kampen met AQI waarden van meer dan het dubbele en vaak hoger dan de vastgestelde veiligheidsnorm. Door de smog was het zicht op sommige plaatsen minder dan 1000 meter

Atthaphol Charoenchansa, directeur generaal van het Pollution Control Department wijt de smog aan een koud weerfront uit China. Dit vermindert de luchtcirculatie, waardoor de vervuiling in hogere luchtlagen kan opbouwen en dan naar beneden zakt. Tegelijkertijd wijst ze ook op een noordoostelijk luchtstroom die veel stofdeeltjes meebrengt die zijn ontstaan door het op grote schaal verbranden van landbouwafval of de brandmethode bij het oogsten van suikerriet. Aan de boeren is herhaaldelijk gevraagd het afval op een andere manier te verwerken, maar dat valt, zoals elk jaar weer, op dovenmansoren. Het afbranden van suikerriet is een goedkopere methode van oogsten dan dure landbouwmachines inhuren.  Controle op afbranding en handhaving van regels door de lokale overheden is er amper. Eerlijkheidshalve moet hier wel aan worden toegevoegd, dat verreweg de meeste boeren weinig mogelijkheden hebben het anders te doen als ze nog winstgevend willen werken.

De jaarlijks terugkerende smog, heeft tot nu toe alleen maar geleid tot ferme taal van de verantwoordelijke minister, symposia, werkgroepen en meer regels. Een echte oplossing lijkt de centrale overheid niet af te kunnen dwingen. Dit heeft naar het zich laat aanzien ook te maken met de grote economische belangen. Veel boeren in het noorden en noordoosten doen aan z.g. contract farming  voor grote bedrijven. Deze hebben er kennelijk weinig trek in de boeren tegemoet te komen met hun afvalverwerking en maken zich ook zelf schuldig aan het verbranden van afval.

De smog zal nog wel een aantal maanden blijven hangen. Omstreeks mei, als de windrichting verandert en de eerste moessonregens komen, klaart de lucht weer op.  Tenzij het de Thaise regering dit jaar lukt om nu eindelijk eens structureel iets te veranderen. De eerste beloftes zijn al gedaan. Het is te hopen dat ze dit keer meer doen dan alleen maar wat lucht verplaatsen.

Het zicht in Bangkok op 16 januari 2021

 

Ook op Trefpunt Azië: Thailand: Hoe moet dat verder met al die rook?


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*