Het grootste boeddhabeeld ter wereld? In China natuurlijk

 

‘The Mountain is a Buddha and the Buddha is a Mountain’

Er zijn wel meer reusachtige boeddhabeelden in de wereld, maar de Boeddha van Leshan, in de Chinese provincie Szechuan is de allergrootste van de wereld. Daarom heeft hij sinds 1996 ook de Unesco World Heritage status, samen met de heilige berg E’mei, op wie Boeddha al vanaf het jaar 803 AD uitkijkt.

Werk aan de enorme boeddha begon in het jaar 713 AD. Een monnik, Haitong, bedacht dat een in de rotsen uitgehakte Boeddha misschien de woedende rivier waar veel schepen door in de problemen kwamen, kon temmen. De legende wilde dat er een monster op die plek leefde die veel boten liet kapseizen. De abt van het Lingyun klooster, Haitong, bracht de nodige middelen bij elkaar om het werk aan de Boeddha van Leshan te beginnen.

Het doel was niet alleen spiritueel gemotiveerd: de enorme hoeveelheid uitgehakte stenen zou de stroming van de rivier veranderen en de golven kunnen kalmeren. Bijna een eeuw later was de Boeddha, uitgehakt door generaties monniken, klaar. Na zoveel jaar is het beeld begroeid met vegetatie. Het grootste boeddhabeeld ter wereld is 71 m. hoog. Langs de rots is een pad aangelegd waar men de hoogte kan beklimmen.  Het uitzicht over de rivier en de heilige berg Mount Emei is een waardige beloning voor de inspanning.

Boven op de rots staat de Lingyun Tempel, vanwaar men op het hoofd van Boeddha kan kijken. Voor wie niet zo hoog hoeft, de voeten van Boeddha zijn ook al een klim. De Boeddha is voorzien van drainage systemen om de invloed van het weer zo gering mogelijk te maken. Sinds zijn ontstaan wordt hij liefdevol onderhouden door monniken. Want deze Boeddha is de Maitreya Boeddha, die zal komen als de leringen van Gautama Boeddha zijn verdwenen…

Foto grootste boeddhabeeld ter wereld: Wikipedia

Meer boeddhabeeldjes op Trefpunt: de grootste van Bangkok en Vleermuizen tussen de boeddha’s
Loes Modderman
Over Loes Modderman 18 Artikelen
Loes Modderman is geboren en getogen in Amsterdam. De liefde voor boeken, taal en schrijven kreeg ze van huis uit mee. In haar tienerjaren raakte ze geïnteresseerd in wereldculturen, mythologie en religies. Loes werkte vele jaren in de gezondheidszorg en als zelfstandig micro-fotograaf, studeerde Engels en Hebreeuws. Ze schreef de boeken 'Dubbelklik' en 'Bergen stenen, korrels zand en publiceert tevens op haar eigen website scienceart.nl. Modderman is medewerkster van magazine Bres, dat het kompas richt op universele spiritualiteit.