Groen vliegen door effecten CO2-uitstoot te bestrijden

Goedkoop kunnen vliegen is een zegening. Het heeft vliegvakanties, ruim een halve eeuw terug nog het privilege van de meer welgestelden, ook voor Jan met de Pet mogelijk gemaakt. Massaal vliegen we eruit, ook naar zeer verre bestemmingen. Zo kan de moderne mens persoonlijk kennismaken met vreemde volken en culturen.

Het massa-toerisme brengt geld in het laatje, wat goed is voor degenen die dankzij de toeristenindustrie hun brood verdienen, in eigen en bestemmingsland. Massaal toerisme vernietigt ook veel van wat ooit oorspronkelijk was. In de natuur, maar ook hoe mensen met elkaar omgaan.

Je kunt daar hele bomen over opzetten en dat is waar het in dit artikel om draait. Bomen. Een vliegvakantie begint meestal met shoppen voor de laagste prijs in de jungle van grote en kleine reisbureaus. Of we vergelijken tot we een ons wegen de tarieven van prijsvechters in het luchtruim. En wie dat wil kan op commerciële toeristensites ook nog uitvinden welke luchtvaartmaatschappij wanneer de goedkoopste tickets heeft, waar je de meeste beenruimte hebt of het beste vliegvoer.

Bart Crezee, De Correspondent, CO
Foto van Scientific American, credit James Wang via Flickr

Zelden of nooit komt in de prijzenslag een schadelijk effect van het vliegtoerisme aan de orde: de CO2-uitstoot van je zilveren vogel. Kooldioxyde maar dan boven wat de natuur zelf produceert is de belangrijkste veroorzaker van het broeikaseffect. Volgens ecologie-journalist Bart Crezee is de kooldioxyde-productie van een retourtje Amsterdam-New York al snel 2 ton. Een Nederlands huishouden stoot 10 ton CO2 per jaar uit.

Sommige luchtvaartmaatschappijen doen milieubewust door hun passagiers bij aankoop van een kaartje te vragen of zij ook een toeslag willen betalen die naar projecten gaat die de schadelijke effecten van kooldioxyde willen bestrijden. Crezee is een voorstander van zulke compensatieprojecten, maar vindt dat het vaak onduidelijk is naar wie dat extraatje op de vliegreis toegaat.

Volgens hem moeten we bewuster leren vliegen. In het artikel onder de link op deze pagina legt hij uit hoe dat kan. En hij beperkt zich niet tot vliegen. Het kan op alle fronten milieubewuster. Ook in het huishouden, bij het internetsurfen en door het gebruik van groene energie.

Nu vriend Trump Amerika buiten het klimaatakkoord heeft geplaatst moeten we met extra energie aan de slag voor een schoner milieu. Dit artikel kan daarbij een gids zijn:

https://decorrespondent.nl/5939/zo-vlieg-je-het-komende-jaar-groen/233545883351-ca847b60

 

 

Bart Crezee, De Correspondent, CO2
Bart Crezee

Bart Crezee (1991) is freelance journalist en milieuwetenschapper. Hij schrijft over klimaat, milieu, en energie, eerder onder meer voor Follow the Money en OneWorld. Als ecoloog voerde hij in Bolivia wetenschappelijk onderzoek uit naar de opslag van CO2 in tropisch regenwoud.

De Correspondent, logo
©De Correspondent
© 2013 Momkai All Rights Reserve
Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.