Greta Thunberg gearresteerd bij Duitse mijnaanval om later te worden vrijgelaten – politie

LUETZERATH, Duitsland, 17 januari (Reuters) – Klimaatactiviste Greta Thunberg werd dinsdag samen met andere activisten vastgehouden tijdens een protest tegen de sloop van het kolendorp Luetzerath, maar de hele groep zal later op de dag worden vrijgelaten, aldus de politie.

“Er is geen reden om ze dagen vast te houden. Het kan uren duren of ze vertrekken meteen”, zegt een woordvoerder van de regionale politie in Aken, doelend op de hele groep demonstranten.

Thunberg werd vastgehouden terwijl hij protesteerde in de open kolenmijn van Garzweiler 2, 9 km (5,6 mijl) van Luetzerath.

De sloop van het dorp in de westelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen werd overeengekomen in een deal tussen RWE en de regering, waardoor het energiebedrijf Lutzerath het dorp kon slopen in ruil voor een snelle uitstap uit de kolenindustrie en het redden van eerst vijf dorpen.

Activisten hebben gezegd dat Duitsland niet langer bruinkool moet delven en zich in plaats daarvan moet concentreren op het uitbreiden van hernieuwbare energie.

De oproerpolitie, gesteund door bulldozers, verwijderde afgelopen weekend activisten uit gebouwen in het dorp, samen met enkele bomen en een ondergrondse tunnel, maar demonstranten, waaronder Thunberg, hielden dinsdag een sit-in.

Thunberg werd gezien terwijl hij alleen in een grote politiebus zat nadat hij in hechtenis was genomen, zei een getuige van Reuters.

“We gaan geweld gebruiken om u mee te nemen voor een identiteitscontrole, dus werk alstublieft mee”, zei een politieagent tegen de groep, volgens beelden van Reuters.

READ  Mawar wordt supertyfoon na het raken van Guam: Laatste stormupdates

“Greta Thunberg maakte deel uit van een groep activisten die zich naar de richel haastte. Ze werd echter tegengehouden en door ons met deze groep meegenomen uit de onmiddellijke gevarenzone om hun identiteit vast te stellen”, zei een woordvoerder van de politie van Aken tegen Reuters. Een activist sprong in de mijn.

Thunberg werd geëscorteerd door drie politieagenten en bij één arm vastgehouden op een punt niet ver van de rand van de mijn, waar hij eerder met de groep had gezeten.

Vervolgens werd ze teruggebracht naar de politiebusjes.

De Zweedse klimaatactivist sprak zaterdag ongeveer 6.000 demonstranten toe die naar Lutserath marcheerden en noemde de uitbreiding van de mijn “verraad aan huidige en toekomstige generaties”.

“Duitsland is een van de grootste vervuilers ter wereld en moet ter verantwoording worden geroepen”, zei hij.

Rapportage door Wolfgang Rutte en Riham Algousa, geschreven door Victoria Waltersee; Bewerking: Maria Sheehan, William McLean

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *