Grenzen zijn mensenwerk. Opnieuw een tipje van de sluier


Redactie Trefpunt, Grenzen mensenwerk, Omslag

Trefpunt Thailand blijft de spanning erin houden. Wederom een tipje van de sluier over het uit te geven boek/e-boek Grenzen zijn mensenwerk. In paperback of op het scherm biedt dat dertien reisverhalen die naar smaak van de schrijver gepeperd, ondeugend of humoristisch zijn. Sommige zijn zelfs ‘based on a true story’!

Niet gedraald, hier het leesmenu zoals op de achterflap van de paperback weergegeven.

 

Grenzen zijn Mensenwerk is een bundel met sprankelende reisverhalen van onderling zeer verschillende Nederlandse en Belgische auteurs. Met verve en enthousiasme verhalen ze van hun avonturen op pleisterplaatsen in drie continenten. De lezer krijgt toegang tot belevingswerelden die soms zeer persoonlijk zijn, soms meer filosofisch, met een vleugje nostalgie komt ook voor, getuigend ontbreekt evenmin in dit mozaïek.

Bert van Balen zwerft door het Zuid Afrika van kort na de apartheid. In krachtige penseelstreken tekent hij de frustraties en de hoop van de blanken in de verschillende landschappen waar hij een tijdelijke figurant is.

Met bijtend sarcasme krijgt Antonin Cee het tijdens een vlucht uit Noord-Thailand aan de stok met het ‘existentiële’ vrijheidsbesef van J.P. Sartre, wil erotiek bedrijven in het luchtledige en schetst vol humor een bloedvete tussen Amerikaanse toeristen. 

Chris Ebbe gaat terug in de tijd. Een jeugdig scholier krijgt een kansje op de wilde vaart. De zeereis voert naar Portugal. Tijdens het passagieren raakt hij zijn onschuld kwijtraakt en ontdekt het echte leven.

De hoofdpersoon in het verhaal van Femmy Fijten gaat in China op zoek naar haar biologische moeder. Na angstige momenten en veel onbegrip komt de hoofdrolspeelster van Fijten’s prachtige proza tot een zeer verrassende ontdekking.

Bert Geleijnse wil met echtgenote Thailand per fiets doen. Bij het zwemmen slaat een giftig onderwatermonster toe. Dat betekent stokken in de wielen, zoals de Vlamingen zeggen. Het aangeslagen tweetal geeft niet op en gaat improviseren.

Hans Geleijnse laat een achtjarig jongetje op het gekaapte rijwiel van moeders zijn eerste grote trip maken. Staand op de trappers van Den Haag naar Giessendam ervaart hij dat reizen niet alleen avontuur is, maar ook jezelf tegenkomen.  

Robert von Hirschhorn stuurde ons kort voor zijn overlijden een impressie over treinreizen in Zuidoost-Azië. In dichterlijke bewoordingen schetst hij zijn initiatie in deze andere wereld. Indringende observeringen van een zoektocht ver buiten de platgetreden paden.

Joseph Jongen baant zich door de jungle van Sabah en Serawak. Hij doet er de “canopy walk’ en trekt naar Mount Kinabalu. Hij laat zich de adem benemen door overweldigende natuur en het leven langs de rivieren. 

André van Leijen trekt door de binnenlanden van Afrika, waar de Zwarte Mamba, een van de gevaarlijkste slangen ter wereld zich ophoudt. Een tongue-in-cheek relaas van een bereisd mens, met rake evolutionaire bespiegelingen.

In krachtige bewoordingen laat Peter van Nuijsenburg zien hoe een klein voorval in het leven mensen op een totaal ander spoor kan zetten: de held van het verhaal, een oer-burgerlijk type komt na het zien van een puistje terecht in Thailand. 

Rob Verschuren ontrafelt mythes van een magisch land waar ook Homerus zich thuisgevoeld zou hebben. Helden mogen van stilist Verschuren onverbloemd zo genoemd worden en Sirenen laten hun eigentijdse zang horen. 

Ooit rebelleerde Rob Vissers tegen het middenstandsmilieu waarin hij opgroeide. In Thailand ontdekt hij echter zijn wortels. Hij verhandelt schoenen en jurkjes en dwaalt door een heel apart sociaal landschap.

Alphonse Wijnants zoekt in een Chinese gemeenschap de confrontatie met zichzelf. Wat weerhoudt hem van onbekommerde omarming van het nieuwe, vraagt ij zich af. Hij voelt zich uitgedaagd, maar kent als geen ander de afgrond, waar liefde nu eenmaal niet kan gedijen. 

‘Een pakkende verzameling verhalen, die laat zien dat grenzen inderdaad niet meer zijn dan menselijke conventies’. Bert Vos, hoofdredacteur van Aziatische Tijger

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

 1. Ik kan me alleen volmondig met Femmy aansluiten.
  De omslag is heel uitnodigend en suggestief. En maakt nieuwsgierig.
  En de beknopte omschrijving van ieder verhaal tast naar de essentie van wat gezegd had willen worden. Bij mij klopt het alleszins.
  Graag de naam/namen van de achterflapschrijvers.
  Die verdienen openlijk een pluim voor hun werk..

 2. Wat een prachtige achterflap… pareltjes van zinnen… en over de omslag ben ik ook zeer te spreken.
  PRACHTIG!!!!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.