Mensenwerk slecht grenzen. The Tulip House Jomtien van Matthieu en Tic


Hans Geleijnse, Grenzen zijn Mensenwerk, Matthieu Corporaal, Tulip House
Matthieu Corporaal heeft schik in Grenzen zijn mensenwerk
Foto ©N. Phansawat

The Tulip House in Jomtien is een prachtige plek om onze serie ‘tijdelijke boekhandels’ in Thailand mee af te sluiten. Welke Nederlandstalige expat in Pattaya en wijde omgeving kent deze uitspanning en guesthouse niet? Eigenaar Matthieu Corporaal, heel lang geleden afkomstig uit Bergen op Zoom, heeft sinds de opening van zijn café-restaurant in 1989 samen met zijn vrouw Tic met noeste arbeid en onverwoestbaar optimisme zo aan de weg getimmerd dat ‘De Tulp’ aan de Beach Road in Jomtien een begrip is geworden.

Matthieu bewijst als geen ander dat Grenzen mensenwerk zijn. Naar Jomtien gekomen toen dat ‘betere Pattaya’ nog een woestenij was. Zich niet beperkt tot de horeca, maar met zijn achtergrond in de toerisme-sector er ook een reisbureau van gemaakt. Hij reisde door heel Thailand, zette eigen tours uit en werkte samen met het bekende Greenwood Travel. Matthieu is een wandelende vraagbaak voor wie in deze contreien de weg zoekt én een zeer sociaal mens. Activiteiten van de diverse expatclubs kunnen op zijn sponsoring rekenen. Goede doelen, als opvang van weeskinderen, sportevenementen (autorally’s, beachvoetbal), klaverjastoernooien, duizendpoot Matthieu organiseert en doet graag mee. Dat hij daarmee veel goodwill heeft vergaard voor zijn bedrijf is een terechte beloning voor zijn inspanningen.

Hans Geleijnse, Grenzen zijn Mensenwerk, Matthieu Corporaal, Tulip House

Een prima plaats dus om onze bundel met gepeperde reisverhalen in de etalage te zetten. Al pratend met deze goedlachse Thai-veteraan denk je: wat jammer dat zijn verhaal niet in ons boek staat. Het moeilijke begin, risico’s durven nemen, dan in de ‘Gouden Eeuw’ van Pattaya/Jomtien belanden, de jaren tussen 2000 en pakweg 2009. Als wij stellen dat Pattaya as we know it  voor de Europese vakantiegangers in verval is, zegt Matthieu eerst ‘we zitten zoals elk jaar in deze maanden in de stille periode’. Maar dat het anders kan weet hij: ‘’Op Samui zie je ook nu wat we vroeger hier hadden: veel bedrijvigheid, volle bars en restaurants.‘’

Geen wonder dat hij zijn zakelijke ‘voelhorens’ ook in die richting heeft uitgestoken. Want stilstand betekent nu eenmaal achteruitgang. Niet dat hij verkast. Zijn thuishaven Jomtien, weet hij, blijft een toevluchtsoord voor mensen die het liever buiten de grenzen van druistig Pattaya zoeken. In Jomtien wonen bijvoorbeeld veel Europese echtparen. Matthieu verwacht dat Jomtien in de toekomst hoge ogen zal blijven gooien als badplaats voor dat andere publiek. ‘Er wordt hier hard gewerkt, je ziet het mooier worden en volgend jaar als het werk aan het noordelijke strand af is ziet het er picobello uit’.

Ik heb deze keer geen keuze gemaakt uit de Hollands/Thaise keuken van Matthieu en Tic. Maar ik herinner me van eerdere bezoeken aan de Tulp een zuurkoolschotel die stond als een Hollands huis. En als mijn geliefde complimenten geeft over het Thaise eten, dan heb je het goed gedaan!

 

Grenzen zijn mensenwerk kost in Thailand 400 baht. In omgeving Pattaya  bij Tulip House, Ons Moeder, Enjoy André en The Bakery (Bang Sare). Bestellen kan ook met een email naar info@thailandtref.com en bij www.amzon.com en www.amazon.de.

 

Klik hier voor Tulip House op Facebook, met adres en contactgegevens


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.