Grens VS-Mexico kalm nadat titel 42-immigratiebeperkingen zijn opgeheven | Amerikaans nieuws

De grens tussen de VS en Mexico was een dag verrassend stil toen immigratiebeperkingen uit het pandemische tijdperk, bekend als Titel 42, werden opgeheven en vervangen door nieuw beleid van de Biden-regering om illegale overtochten te voorkomen en een legale route naar de Verenigde Staten tot stand te brengen.

Het staat in schril contrast met de angstzaaierij die wordt gepromoot door veel conservatieven, waaronder de gouverneur van Texas, Greg Abbott. Republikeinse politicus Beschuldigd Biden “rolde de welkomstmat uit voor mensen over de hele wereld” en stuurde “speciaal opgeleide soldaten” naar de grens.

Aan de grens leken enthousiaste immigranten geduldig te wachten op een kans om de Verenigde Staten binnen te komen. Veel migranten aan de overkant van de rivier vanuit El Paso, Texas, in Mexico, volgden hun mobiele telefoons in de hoop een afspraak te krijgen om de Verenigde Staten binnen te komen in plaats van zonder toestemming over te steken.

Ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zeiden dat ze geen dramatische toename van de immigratie zagen. Dat meldt Associated Press.

“Ik hoop dat het wat beter gaat en de afspraken wat gestroomlijnder worden”, zegt Yeremy Depablos uit Venezuela.

DePablos, die met zeven familieleden de Verenigde Staten probeert binnen te komen, zit al een maand in Ciudad Juárez. Hij zei dat hij niet illegaal de grens wilde oversteken en bang was om uitgezet te worden. “We moeten het legaal doen.”

Een dominee Daniel Mora in El Paso, in de buurt van de Sacred Heart Catholic Church en het opvangcentrum, hoorde enkele tientallen immigranten bevelen van folders die waren verspreid door Amerikaanse immigratieambtenaren, die hen waarschuwden dat ze een “laatste kans” hadden. Ze vertrokken meestal, zei AP.

De burgemeester van de stad, Oscar Leiser, zei dat 1.800 immigranten zich hadden onderworpen aan immigratieambtenaren. Melissa Lopez, uitvoerend directeur van de bisdom immigratie- en vluchtelingendiensten in El Paso, merkte op dat veel immigranten bereid zijn de nieuwe regels te volgen.

In een gesprek met The Guardian vanuit El Paso, Texas, zei Kenji Kizuka, directeur asielbeleid bij het International Rescue Committee, dat het “opmerkelijk stil” was geweest na het aflopen van titel 42.

“Het is erg stil. Na middernacht stonden we te wachten aan de kant van El Paso en niemand kwam naar de haven van binnenkomst. Aan de grens was er geen haast van mensen die ergens anders probeerden over te steken”, zei hij.

“Titel 42 eindigde in sommige opzichten met een gejammer, waarvan ik denk dat niet veel politici… [and] Wat veel mediakanalen verwachten … we wachten af ​​wat er daarna komt en hopen dat het een humanitaire daad zal zijn, ”voegde hij eraan toe.

De beperkingen van Titel 42 liepen donderdag voor middernacht af. Ongeveer 10.000 mensen kwamen donderdag vanuit Mexico de Verenigde Staten binnen, een ‘historisch groot aantal’. De New York Times gezegd. Vanaf vrijdagochtend vroeg hadden Amerikaanse grensbeambten volgens de Times 24.000 migranten vastgehouden, met een maximale capaciteit van 18-20.000 in het detentiecentrum.

Titel 42, uitgevaardigd door de Trump-regering in maart 2020, stelde grensbeambten in staat asielzoekers snel te deporteren aan de Amerikaans-Mexicaanse grens met als doel de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, meldde de AP.

Hoewel titel 42 veel immigranten ervan weerhoudt asiel aan te vragen, zijn er geen juridische gevolgen als ze worden uitgezet. De regels van Biden daarentegen voorkomen dat immigranten asiel aanvragen als ze niet eerst online asiel aanvragen, of in landen waar ze doorheen reisden op weg naar de Verenigde Staten.

Asielzoekers die de VS binnenkomen, zijn ook onderworpen aan strengere regels, zoals GPS-tracking en uitgaansverboden; Gedeporteerde immigranten kunnen vijf jaar lang niet naar dit land komen en kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. De situatie in Zuid-Mexico was echter verre van kalm, omdat migranten probeerden aan boord te gaan van goederentreinen met bestemming de Verenigde Staten, meldde de AP.

Ondertussen was er in Ciudad Juárez verwarring onder veel immigranten na het aflopen van titel 42 en de nieuwe regels van de regering Biden.

“We hebben gezien … mensen uit verschillende landen ons team benaderen, bijvoorbeeld over hoe CBP One werkt”, vertelde Everardo Esquivel, de senior communicatiefunctionaris van het IRC voor Latijns-Amerika, aan de Guardian over de Amerikaanse Customs and Border Protection-toepassing. .

“Woensdag hebben we een familie uit Ecuador ontmoet, ze zijn twee dagen geleden in de stad aangekomen … en ze vroegen om andere informatie over het gebruik van de app, dus ze hebben niet veel duidelijkheid. Ze weten het niet precies wat er gaat gebeuren na 11 mei”, zei Esquivel.

De nieuwe regels hebben geleid tot veel kritiek van politici en voorstanders van immigratie. Republikeinen hebben de beleidswijziging aangegrepen om Bidens benadering van immigratie te bekritiseren in de aanloop naar de verkiezingen van 2024.

Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump behoorde deze week tot een koor van Republikeinse critici die werden beschuldigd van seksueel wangedrag. “Tienduizenden mensen zullen ons land binnenkomen”, zei Donald Trump tijdens zijn CNN-gemeentehuis over het aflopen van titel 42.

Sommige democraten hebben het beleid van Biden bekritiseerd als te hard. “Het is duidelijk dat het immigratiebeleid van de president per ongeluk is veranderd”, aldus Politico Geciteerd Zei het democratisch congreslid Sue Garcia uit Illinois. “Ik weet dat de regering zich in een moeilijke positie bevindt, maar om te zien hoe ze de Republikeinen proberen te sussen over immigratie is meer dan teleurstellend.”

READ  Elon Musk en anderen roepen op tot pauze op AI, daarbij verwijzend naar 'gevaren voor de samenleving'

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *