Vietnamese volksverhaaltjes (10)

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, gortepap

 

Gortepap

 

Quan is gezakt. Voor de derde keer is hij gestraald voor het driejaarlijks examen voor staatsambtenaar.

Hij is wel intelligent, heeft een uitstekend geheugen, heeft zo hard gewerkt dat hij de klassiekers ook van achteren naar voren kan opdreunen, maar niets heeft geholpen. Gezakt!

Ziet al zijn kameraden hun bul in ontvangst nemen en hij heeft niks. Dan denkt hij aan zijn ouders die hun hoop op hem gevestigd hebben, die in armoede hebben geleefd jaar na jaar om zijn studie te betalen en hij heeft wroeging.

Hoe kan hij terug naar huis zonder bul? Hoe moet hij omgaan met de lachende buren als die horen dat hij gefaald heeft?

Deze gedachten achtervolgen hem als hij zijn spullen op zijn rug hijst en naar huis gaat, ver in de bergen, terwijl zijn sandalen met iedere stap zwaarder worden.

Dan begint het ook nog te regenen. Koud water druppelt langs zijn rug en benen en het is ook al donker geworden in de bergen. Het is een smal pad en hij weet, een verkeerde beweging en hij ligt in een ravijn.

Vietnamese Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Vietnam, gortepap

Een stevige hand pakt zijn schouder. Hij kijkt om en ziet een oude man gekleed in een kaal gewaad. Het is de kluizenaar die in een nabije grot woont.

‘Het is niet goed zo laat te reizen’ zegt hij. ‘Kom je bij mijn vuur wat warmen, ik maak net gortepap. Ga bij het vuur zitten tot het klaar is.’

In de grot ziet de student wat schamele bezittingen. Hij vertelt de oude man over zijn zorgen, zijn studie, en zijn idee over zijn toekomst. Dat alles is nu verloren.

Drie jaar later

Drie jaar later is Quan geslaagd. En hoe! Hij staat bovenaan op de lijst van afgestudeerden en hij wordt voorgesteld aan het hof. Draagt zijde die alleen bestemd is voor hoge mandarijnen. Op een hengst maakt hij een triomftocht door de stad en door zijn dorp in de bergen.

Zijn ouders knuffelen hem en iedereen kijkt naar hem met trots en respect.

Zijn carrière gaat als een komeet. Hij krijgt de hoogste functies in het land en doet de zwaarste onderhandelingen. Dat brengt hem tot voornaamste adviseur van de koning. Hij trouwt met een van diens knappe dochters en zij krijgen samen mooie en intelligente kinderen.

Quan geniet jaren van zijn hoge status en roem.

Oorlog

Dan breekt de oorlog uit. Barbaren uit een naburig rijk vallen het koninkrijk aan en maken de bevolking tot slaaf. Het is duidelijk: terreur en bloed is hun doel. De koning leidt zijn leger maar slaagt er niet in de vijand te verdrijven. De koninklijke familie moet vluchten en Quan besluit legerleider te worden.

Hij slaagt er wel in de vijand te verslaan en meer nog, hij achtervolgt ze in hun eigen land en krijgt hun legerleider te pakken die hij laat onthoofden. Hij laat zich tot leider benoemen in het zojuist veroverde gebied.

De koning is boos…..

Maar daarmee is hij zijn boekje te buiten gegaan. De koning is ernstig ontstemd over zijn gedrag. Voeg daaraan toe de roddel en achterklap die is ontstaan in de hofhouding en de koning beschuldigt hem tenslotte van hoogverraad en laat hem oppakken.

Quan bepleit zijn zaak maar de koning is onvermurwbaar, ook voor de smeekbedes van zijn dochter. Quan wordt in de cel gegooid en krijgt eten noch drinken.

Hij is totaal afgetobd en zwak als de executie volgt. De voormalige student overdenkt zijn leven: de armoede thuis, zijn harde werken, zijn successen, zijn politieke daden, zijn fijn huwelijk, zijn militaire loopbaan en zijn val.

Dan zwiept het zwaard omlaag naar zijn nek.

‘Jouw gortepap is klaar’

Roept de monnik. Quan opent zijn ogen en ziet de grot en het warme vuur. Er hangt een pot waarin de kluizenaar roert met een houten lepel. De man ziet dat Quan nu wakker is.

‘Je hebt heel lang geslapen. Mogelijk heb je in jouw dromen een voorproefje gehad van de carrière die je voor ogen hebt en waarvan je me hebt verteld. Ik kan je niet meer bieden dan deze eenvoudige kost.

Laat het je smaken.’

 

Foto’s en prenten

Gortepap, millet porridge, millet gruel; wikimedia, curid, 12751515.

Kluizenaar in Sikkim; wikimedia, curid, 33046974.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland