Google wordt geconfronteerd met een EU-antitrustbevel wegens concurrentiebeperkende adtech-praktijken

BRUSSEL, 14 juni (Reuters) – Google van Alphabet (GOOGL.O) moet mogelijk een deel van zijn lucratieve adtech-activiteiten verkopen om zorgen over concurrentiebeperkende praktijken weg te nemen, zeiden EU-regelgevers woensdag.

Twee jaar nadat de Europese Commissie een onderzoek was gestart naar gedrag ten gunste van haar eigen advertentiediensten, maakte de Europese Commissie in een mededeling van punten van bezwaar haar beschuldigingen tegen Google bekend, die zouden kunnen leiden tot een boete van 10% van Google’s jaarlijkse wereldwijde omzet.

Er staat veel op het spel voor Google in deze laatste botsing met regelgevers, aangezien de grootste inkomstenbron van het bedrijf afkomstig is van de advertentieactiviteiten, die vorig jaar goed waren voor 79% van de totale inkomsten.

De advertentie-inkomsten in 2022 bedragen 224,5 miljard dollar, inclusief zoekservices, Gmail, Google Play, Google Maps, YouTube Ads, Google Ad Manager, AdMob en AdSense.

Google heeft een paar maanden de tijd om op deze aanklacht te reageren. Het zou een besloten hoorzitting kunnen houden met hoge antitrustfunctionarissen van de commissie en hun nationale tegenhangers voordat de EU een besluit neemt in een proces dat een jaar of langer kan duren. Het bedrijf kan oplossen door sterkere oplossingen aan te bieden dan eerder voorgesteld.

EU-antitrustchef Margrethe Vestager zei dat Google mogelijk een deel van zijn adtech-activiteiten moet verkopen omdat een gedragsregeling niet effectief zou zijn in het stoppen van concurrentiebeperkende praktijken.

“Google kan bijvoorbeeld zijn verkooptools, DFP en AdX, afstoten. Door dit te doen, zullen we belangenverstrengeling beëindigen”, vertelde hij op een persconferentie.

“Ik weet dat dit natuurlijk een sterke uitspraak is, maar het is de aard van markten, hoe ze werken en waarom een ​​gedragsverplichting uitgesloten leek.”

Google zei het niet eens te zijn met de bewering van de commissie.

“Het onderzoek van de Commissie richt zich op een beperkt aspect van onze advertentieactiviteiten en is niet nieuw. We zijn het niet eens met de mening van de EC”, zei Dan Taylor, Google’s vice-president van wereldwijde advertenties, in een verklaring.

Vestager zei dat Google privacy-sandbox-tools heeft geïntroduceerd om cookies van derden in zijn Chrome-browser te blokkeren en dat het onderzoek zal worden voortgezet naar zijn plan om te stoppen met het verstrekken van advertentie-ID’s aan derden op Android-smartphones.

Hij zei dat de EU nauw samenwerkte met de mededingingsautoriteiten in de VS en het VK.

De Council of European Publishers, die vorig jaar een klacht indiende bij de commissie, juichte de beschuldiging toe.

De commissie zei dat Google de voorkeur geeft aan zijn eigen online display-advertentietechnologiediensten ten koste van concurrerende aanbieders van advertentietechnologiediensten, adverteerders en online uitgevers.

Sinds 2014 heeft Google misbruik gemaakt van zijn dominantie door de voorkeur te geven aan zijn eigen advertentie-uitwisseling AdX in advertentieselectieveilingen door zijn dominante uitgever-advertentieserver DFP, en zijn advertentie-inkooptools Google Ads en DV360 in de advertentie-uitwisselingen ten gunste van AdX. .

Volgens onderzoeksbureau Insider Intelligence is Google ’s werelds dominante digitale advertentieplatform met een marktaandeel van 28% van de wereldwijde advertentie-inkomsten.

Google probeerde drie maanden na het begin van het onderzoek de zaak te schikken, maar regelgevers waren gefrustreerd door het trage tempo en het gebrek aan substantiële concessies, vertelde een persoon die bekend was met de zaak eerder aan Reuters.

READ  Bij de ergste vliegtuigcrash in Nepal in vijf jaar zijn zeker 44 mensen om het leven gekomen

Rapportage door Fu Yun Che, aanvullende rapportage door Sudip Khar-Gupta; Bewerking door Philip Blenkinsop, Kirsten Donovan en Lisa Schumacher

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *