Globale affaires. Trump meets Kim: godzijdank is er niets gebeurd

Peter van Nuiijsenburg, Globale Affaires, Kim meets Trump
Historisch moment, hier vastgelegd door AFP

De ‘top van de eeuw’ in Singapore zit er op en er is niks gebeurd. Geen ‘historische doorbraak’ en ook geen totale flop. Het was niks, noppes, nada. Het was niet meer dan een duur aangekleed fotomoment, een opgesierde handdruk tussen de twee meest onberekenbare leiders van de wereld. En daar kunnen we erg tevreden over zijn.

Het was natuurlijk wel een wereldprimeur, de eerste ontmoeting tussen een Amerikaanse president en de dictator van Noord-Korea. Een paar maanden geleden waren ze nog verwikkeld in een wedstrijd wederzijds beledigen. Donald Trump noemde Kim Jong-un ‘kleine raketman’ en Kim vond Trump een ‘seniele ouwe gek’. Nu vond Trump het een ‘hele eer’ om de hand te schudden van Kim, die het ook zichtbaar geweldig vond. Kim kon helemaal tevreden zijn, want dit hadden de Kims voor hem, zijn grootvader en vader, altijd gewild: erkenning door het machtigste land te wereld. Kan hij mee thuiskomen.

Er werden tussendoor ook wel zaken gedaan. Niet veel maar dat zat er ook niet in. Trump en Kim gaven een gezamenlijke verklaring uit die door de president meteen tot een historisch document werd uitgeroepen. Hoofdpunt was de verzekering dat er ‘gewerkt gaat worden aan de volledige nucleaire ontwapening’ van het Koreaanse schiereiland.

Peter van Nuiijsenburg, Globale Affaires, Kim meets Trump
Ook zaken gedaan…
Beeld van You Tube

Hoe dat gaat gebeuren, is een zaak voor verdere onderhandelingen. De top was het begin van een proces, aldus de president. In elk geval werd er in de gezamenlijke verklaring met geen woord gerept over de Amerikaanse eis dat de ontwapening ‘volledig, controleerbaar en onomkeerbaar’ moet zijn. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo had het een minimumeis genoemd, maar voor Trump was dat kennelijk nu niet aan de orde.

Bij eerdere onderhandelingen hadden de Noord-Koreanen ook de volledige nucleaire ontwapening in het vooruitzicht gesteld en dit vervolgens aan de laars gelapt. Dat wast toen, zei Trump. Nu is er een andere president en die laat dat niet gebeuren. Hij heeft bovendien vertrouwen in Kim. Daarin staat hij waarschijnlijk alleen. Geen expert gelooft dat Kim zijn arsenaal ooit helemaal zal opgeven. Kernwapens zijn en blijven zijn levensverzekering.

Het moet ook voor zijn entourage en bondgenoten als Japan een enorme opluchting zijn geweest dat de grote dealmaker op voorhand niets heeft weggegeven. De economische sancties blijven van kracht tot Kim daadwerkelijk begint met ontwapenen. Voor Kim zou dat de hoofdprijs zijn geweest. De sancties die vorig jaar werden aangescherpt zouden zijn regime nu echt pijn doen.

Her vermoeden bestaat dat de Chinezen die als verreweg belangrijkste handelspartner van Kim het leeuwendeel van de sancties voor hun rekening nemen, nu al bereid zijn deze te versoepelen. Tijdens zijn persconferentie suggereerde Trump dat Beijing de afgelopen maanden de teugels al had laten vieren. En ook Zuid-Korea zou klaar staan om de portemonnee te trekken. Het kan een reden voor Kim zijn geweest deze kwestie niet verder op te spelen.

De Koreaanse dictator deed nauwelijks een noemenswaarde concessie. Zelfs de ontmanteling van de intercontinentale raketten waarmee hij het vasteland van de VS onder schot kan houden, kwam niet in het stuk voor. Dat werd gezien als een pseudo-concessie om Trump eventueel te paaien. Het was kennelijk niet eens nodig. Tijdens de bijeenkomst had Kim Trump op een ipad het opblazen van een testlokatie laten zien en dat volstond als bewijs van Kims goede trouw.

Trump gaat ervan uit dat Kim ‘zo snel mogelijk’ gaat beginnen met het ontmantelen van zijn arsenaal. Dat kan maanden, zelfs jaren duren, aldus Trump, want het ‘is een moeilijk proces’. Garanties dat het daadwerkelijk gebeurt, had hij niet, erkende de president. Toch, herhaalde hij, hij heeft er alle vertrouwen in.

Peter van Nuiijsenburg, Globale Affaires, Kim meets Trump
Aankomst Kim in Singapore. China neemt sleutelpositie in
Foto Getty

De komende weken zal worden besloten waar en hoe de besprekingen worden voortgezet. Of en hoe andere landen, China, Zuid-Korea, Japan en eventueel Rusland, deelnemers aan een vorige, vruchteloze ronde, daarbij betrokken zullen worden, is nog niet duidelijk. China zal hoe dan ook een sleutelpositie innemen. Beijing is de beschermheer en oppasser van Kim en zal hem bij de onderhandelingen ongetwijfeld influisteren hoever hij mag gaan.

Misschien wel het meest in het oog springende aspect van de happening in Singapore was hoeveel krediet de dictator van een van de gruwelijkste regimes van de wereld kreeg van de president van de enige democratische supermacht. Het staat in schril contrast tot de sfeer in Canada waar Trump tijdens de top van de belangrijkste economische landen, de G-7, de belangrijkste bondgenoten van de VS dreigde met het opvoeren van de handelsoorlog. De Canadese premier Justin Trudeau kreeg per twitter de wind van voren en werd een ‘zwakkeling’ en ‘verrader’ genoemd.

Dat zijn dus de twee gezichten van de Trumpiaanse buitenlandse politiek. Traditionele  bondgenoten moeten rekening houden met onverwachte en ireeële uitbarstingen, aan de onderhandelingstafel of later via twitter, en traditionele vijanden weten dat de rode loper wordt uitgerold als ze de president de illusie van roem en glorie geven.

Trudeau was de verliezer van de afgelopen week en Kim de grote winnaar. Morgen kan dat weer helemaal anders zijn. Het went vermoedelijk nooit, maar zo gaat het in de wereld volgens Trump. We kunnen alleen maar hopen dat de ravage niet te groot w

Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 223 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (1951) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD, het Financieele Dagblad en diverse omroepen. Hij was correspondent in Johannesburg, Berlijn, Tokio en Rome. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.