Glenda Jackson: tweevoudig Oscar-winnende actrice en voormalig politicus sterft op 87-jarige leeftijdCNN

Tweevoudig Oscar-winnende acteur en voormalig Brits politicus Glenda Jackson is vredig overleden op 87-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

“Glenda Jackson, 87, tweevoudig Academy Award-winnende actrice en politica, is vanochtend vredig overleden in haar huis in Londen na een korte ziekte met haar familie aan haar zijde”, bevestigde haar agent Lionel Larner donderdag aan CNN.

“Ze is onlangs klaar met het filmen van ‘The Great Escaper’, waarin ze samen met Michael Caine schittert.”

Larner voegde een persoonlijke noot toe over zijn relatie met Jackson: “Vandaag hebben we een van de grootste actrices ter wereld verloren, en een goede vriend van meer dan 50 jaar”, zei hij.

Jackson, geboren in de Noordwest-Engelse stad Birkenhead in 1936, sloot zich als tiener aan bij amateurtheatergroepen voordat hij een studiebeurs won voor de Royal Academy of Dramatic Art in Londen.

Na zijn afstuderen trad hij op in het Londense West End en maakte zijn Broadway-debuut in 1965 in een productie van “Marat/Sade”.

Het scherm ging verder. Ze won haar eerste Academy Award voor Beste Actrice voor haar optreden tegenover Oliver Reed in het historische drama ‘Women in Love’ uit 1969.

Haar tweede kwam kort daarna, twee jaar na haar opmerkelijke vertolking van koningin Elizabeth I in zowel de BBC-biopic “Elizabeth R” als het historische drama “Mary, Queen of Scots”, in de romantische komedie “A Touch of Glass” uit 1973.

Hij keerde in 1992 terug naar de politiek en werd Labour-parlementslid toen de partij in de oppositie zat. Hij was 23 jaar parlementslid toen zijn partij een verpletterende overwinning behaalde onder Tony Blair.

Destijds werd Jackson in 1997 benoemd tot de jongste minister van Transport en diende hij twee jaar. Hij probeerde in 2000 burgemeester van Londen te worden, maar verloor van de onafhankelijke kandidaat Ken Livingstone.

Hij bereikte nooit hoge posities in de politiek, maar stond bekend om zijn onverschrokkenheid.

Jackson botste met Blair toen hij Groot-Brittannië naar de oorlog in Irak leidde en was een fervent tegenstander van de voormalige conservatieve premier Margaret Thatcher, die haar gedenkwaardig bekritiseerde op de dag van haar begrafenis in 2013.

“De eerste premier van het vrouwelijk geslacht, toch. Maar een meisje? Niet op mijn voorwaarden’, zei ze.

De filmster keerde in 2016 terug op het podium door te schitteren in de West End-productie van ‘King Lear’. Jackson kreeg verdere bijval in 2018 toen ze een Tony Award won voor haar optreden in de Broadway-productie van “Three Tall Women”.

Volgens IMDb is zijn nieuwste schermproject “The Great Escaper” in postproductie.

READ  De National Weather Service zegt dat de Highlands Ranch-tornado waarschijnlijk een EF-1 is

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *