Gezichtsverlies Prayuth: voorstel grondwet verworpen


 

juntaliederprayuth
Juntaleider Prayuth spreekt journalisten toe

Generaal Prayuth Chan-Ocha. leider van de Thaise militaire junta, heeft zondag fiks gezichtsverlies geleden. Een door hem gepropageerd ontwerp voor een nieuwe grondwet werd verworpen door de Nationale Hervormingsraad, een nota bene door de junta zelf benoemd ‘maatschappelijk adviesorgaan’. Bij hoofdelijke stemming bleken 135 leden van de raad tegen, 105 voor bij zeven stemonthoudingen.

Steen des aanstoots was een artikel uit het ontwerp dat na vrije verkiezingen de gekozen regering als het ware onder curatele stelt. Artikel 260 geeft een speciale commissie met de naam Comité voor Strategische Hervorming en Verzoening de macht die gekozen regering naar huis sturen wanneer wordt beoordeeld dat deze onkundig of onmachtig is het land goed te besturen.

Deze zgn. waakhondclausule stuitte bij zowel de bij de staatsgreep augustus vorig jaar buiten spel gezette oude politieke partijen als in de Hervormingsraad op fikse kritiek. Juntaleider Prayuth is daarover de afgelopen weken regelmatig in woede uitgebarsten en haalde vooral uit naar ’oude politici’ als de ex-premiers Abhisit en Yingluck.

Op het eerste gezicht zijn de gevolgen voor de junta gering. De militairen blijven aan de macht. Er wordt een nieuwe grondwetscommissie gevormd die uit een ander ontwerpvaatje zal moeten tappen en daarvoor een half jaar de tijd krijgt. Het hele proces gaat zich dan herhalen, inclusief een volksraadpleging over het nieuwe ontwerp. Was het huidige ontwerp aangenomen dan had dit referendum komend jaar januari of februari plaatsgevonden..

Het gevolg is dat ook het beloofde einde van de lange rit naar een nieuwe grondwet, de vrije parlementsverkiezingen en vorming van een burgerregering, op de langere baan worden geschoven. Waarnemers menen nu dat het nog maar de vraag is of 2018 wordt gehaald.

Het politieke gezichtsverlies is voor Prayuth pijnlijker. Internationaal zal de kritiek op zijn bewind toenemen. Zijn binnenlandse tegenstanders zullen moed putten uit deze nederlaag. Voor het oog van de natie, die verder weinig interesse voor het gecompliceerde grondwetsgebeuren toont, heeft zijn persoonlijk gezag en prestige een fikse knauw gekregen. Een en ander bleek gisteren al uit desertie van leden uit het huidige ontwerpcomité. Zij hebben geen zin in een nieuwe commissie de klus nog eens over te doen.

*Bronnen: Nation, Khaosod, PBS. Asian Correspondent


Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.