Gewoon naar Vietnam (5, slot)


Een fantastisch vakantieland

Door Harry Bouwman

Vanaf Danang zijn we in Hanoi gearriveerd en nemen vanaf het vliegveld een taxi naar de stad. Het is niet de eerste maal dat we Hanoi bezoeken en hebben een voorkeur voor het oude deel van de stad bij het Hoan Kiem meer. Dit deel van de stad met de smalle straatjes, veelal omgeven door het groen van de bomen, de motorfietsen die de trottoirs vullen en de uitpuilende winkeltjes hebben iets bekoorlijks en is een enclave binnen de hoofdstad.

Redactie, Harry Bouwman, Gewoon naar Vietnam, Fantastisch vakantieland, Hanoi
Uit het straatbeeld in Hanoi: traditionele klederdracht
Foto ©Harry

Het verkeer is in één woord gezegd chaotisch en verkeerslichten zie je nauwelijks. Zebrapaden voor de voetgangers zijn er in overvloed maar denk niet dat de gemotoriseerde horde zich daar iets van aantrekt. Steek je hand maar hoog zwaaiend in de lucht en manoeuvreer maar tussen het links en rechts van je passerend verkeer naar de overzijde van de straat. Gewoon op je gemak door de smalle straten slenteren en het gebeuren rondom in je opnemen is al een belevenis.

Ben je wat minder goed ter been dan staan er heel wat riksja’s voor je klaar waarvan de bestuurder jou als een echte ouderwetse koloniaal trappend op de pedalen door het oude deel van Hanoi loodst. Of als je dit te gênant lijkt maak dan gebruik van de ‘hop on-hop off’ bus die je door de meest interessante plaatsen van de grotere stad voert en waar je naar eigen goeddunken op- en afstapt. Het vertrekpunt van de bussen is bij het Hoa Kiem meer waar je vanaf 9.00 uur om de dertig minuten kunt vertrekken. Waar je ook uitstapt, een half uur later kun je met de volgende bus de route weer vervolgen.

Redactie, Harry Bouwman, Gewoon naar Vietnam, Fantastisch vakantieland, Hanoi
Bushoppen in Hanoi
Foto ©Harry

Vier uur lang kost je 300.000 dong, omgerekend minder dan 12 euro. De route voert langs een aantal bezienswaardigheden van de stad met 13 stops waaronder het Ho Chi Minh Mausoleum, The Temple of Literature, het West Lake en de naastgelegen eeuwenoude Quan Than tempel. Kortom een fraaie route om kennis te maken met het grotere Hanoi.

Galerieën

Wil je thuis je huis met een mooi schilderij verfraaien dan kun je in Hanoi in menige kunstgalerie je slag slaan. Het aanbod is groot en gelukkig tref je er ook meer op de Westerse smaak getinte schilderijen aan. Smaak is uiteraard zeer persoonlijk.

En dames: schoenen treft je er in overvloed aan en evenmin is er gebrek aan leren tassen of als je het met het dierenleed minder nauw neemt zelfs van krokodillen- of struisvogelleer.

Een Hanoi weekend

Het verkeer is chaotisch maar in de weekends zijn de wegen rond het Hoan Kiem meer voor alle verkeer afgesloten en is het er gezellig druk met veel festiviteiten. Het begint al op vrijdag als een van de straten bij het meer een metamorfose heeft ondergaan en tot een grote lange markt met ontelbare kraampjes is omgetoverd. Op zaterdag en zondag is het in de straten  een heel levendige bedoeling met muziek, zang, dans, acrobatiek en jongleurs.

Redactie, Harry Bouwman, Gewoon naar Vietnam, Fantastisch vakantieland, Hanoi
Kleurrijke uitstapjes in Hanoi
Foto ©Harry

Op straat zie je stelletjes vol overgave, op de uit luidsprekers golvende muziek, stijldansen of jonge kinderen gymnastiek oefeningen uitvoeren om zomaar enkele dingen te noemen. Uiteraard ook de nodige reclame-uitingen van bedrijven, maar leuk en niet storend.

Uitgelicht

Hoewel je in het oude gedeelte van Hanoi niet van honger en dorst omkomt is het niet rijk gezegend met leuke barretjes en betere eetgelegenheden. Wil toch een paar bijzondere zaken even uitlichten, namelijk een bijzonder restaurant, een heel aparte bar en een fraai zitje. Allemaal in de directe omgeving van het Hoan Kiem meer.

Redactie, Harry Bouwman, Gewoon naar Vietnam, Fantastisch vakantieland, Hanoi
Foto: ©Harry

Te beginnen met de Green Tangerine, een restaurant gevestigd in een uit 1928 stammende koloniale villa op het adres Hang Be 48, op slechts enkele minuten lopen vanaf het meer. Je kunt er zowel binnen alsook buiten in de tuin heerlijk eten. Het is niet het goedkoopste adres maar een toplocatie met de daarbij behorende kwaliteit.

Wil je van een drankje in een bijzonder café genieten wandel dan de eveneens vlakbij het meer gelegen Ngo Bao Khanh straat in waar je het Polite & Co café aantreft. Voor een alleszins schappelijke prijs drink je er een cocktail, wijntje of  gewoon een biertje in een heerlijk sfeertje. Op zondagavond kun je er genieten van live jazzmuziek. De zaak ademt een aparte sfeer uit en de inrichting is smaakvol en apart met een attente bediening. Een aanbeveling!

Redactie, Harry Bouwman, Gewoon naar Vietnam, Fantastisch vakantieland, Hanoi
Geniet aan het Hoan Kiem meer
Foto ©Harry

Een absolute must is een wandeling rond het meer waarin een eilandje dat je via een brug kunt bereiken. Neem dit punt maar als vertrekpunt voor een mooie wandeling met het meer aan je rechterhand latend. Op het eind van het meer zie je aan je linkerhand het luxueuze warenhuis Trang Tien Plaza. Nadat je alle ‘wereldmerken’ hebt bekeken kun je in het aan de overzijde gelegen mooie café en restaurant, luisterend naar de naam SI Cuisine & Mixologie, even uitrusten en in het pluche met een drankje wegzakken.

Halong Bay

In Hanoi kun je een mooie trip boeken naar het unieke Halong Bay waar je op de boot stapt en daarop ook de nacht doorbrengt. Het is een schitterende tocht die je door een van de mooiste delen van het noorden voert waar je met volle teugen geniet van de fraaie rotsformaties. Even flink zijn en ’s morgens vroeg uit de veren om op het dek de zonsopgang voor een mooie nieuwe dag tot je te nemen. Voor een indruk zie link Azië Expert

Naar Sapa

Een andere eveneens schitterende tocht die je in Hanoi kunt boeken is een trip naar het prachtige in het noordwesten gelegen Sapa. Via veel reisaanbieders kun je deze reis naar een van de mooiste streken van Vietnam boeken. Je hebt daarbij de keuze uit een busreis rechtstreeks naar Sapa of met de nachttrein vanuit Hanoi naar Lao Cai.

Redactie, Harry Bouwman, Gewoon naar Vietnam, Fantastisch vakantieland, Hanoi
Sapa: wandelen door de Muong Hoa vallei

De treinreis heeft iets bekoorlijks en daarbij kun je een ‘soft sleeper’ boeken om je oogjes in de nachtelijke uren dicht te knijpen. In de ochtend arriveer je rond 6.00 uur in Lao Cai waar legio minibusjes gereed staan om je naar de ongeveer 30 kilometer verder gelegen bestemming te brengen. Het zal ongetwijfeld een van de mooiste tochten worden die je in Vietnam meemaakt. Bekijk deze foto’s en beschrijving maar eens.

Slotconclusie

Vietnam is een heerlijk land voor een fantastische vakantie.

Opvallend is dat een aantal jaren geleden naast de Vietnamese vlag ook de rode vlag met hamer en sikkel wapperde. Anno 2019 zie je deze laatste vlag nog slechts sporadisch.

Ook op Trefpunt: Leuk uitstapje in Sapa
Alle belevenissen van Harry op Trefpunt: klik onder verhaal op tag Gewoon naar Vietnam

 


Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.