Gewoon naar Vietnam (3)

Redactie, Harry Bouwman, Romantisch Hoi An, My Lai, Gewoon naar vietnam 3
Feestverlichting sfeervol Hoi An
©eigen foto

Romantisch Hoi An

Door Harry Bouwman

Vanuit Ho Chi Minh City vliegen we naar Danang om vervolgens naar het 30 kilometer verder gelegen lieflijke stadje Hoi An te gaan. Bij het vliegveld staan de taxi’s gereed om je er via de kustweg, die langs de Zuid-Chinese zee voert, heen te brengen.

Hoi An is een oude handelsplaats die in de 16e en 17e eeuw floreerde en zaken deed met China, Japan, India en zelfs met Nederland. In die periode was het een belangrijke havenstad. De aan de rivier gelegen oude stadskern is in 1999 opgenomen in de Werelderfgoed lijst van Unesco. Het charmante stadje ademt nog steeds de oude sfeer van weleer uit.

Een romantische topper

Redactie, Harry Bouwman, Romantisch Hoi An, My Lai, Gewoon naar vietnam 3
Harry is niet de enige bij de Japanse brug

Zelfs CNN benoemde Hoi An tot een van de tien meest romantische plaatsen ter wereld. Die gradatie gaat wel erg ver maar de sfeervolle smalle straatjes met oude geelachtige huizen, restaurantjes en gebouwen geven het stadje een pittoreske sfeer. De Thu Bon rivier met de vele ’s avonds ludiek verlichte bootjes en de met ontelbare lampionnen verlichte straatjes geeft het stadje iets sprookjesachtigs.

De oude 18 meter lange overdekte Japanse houten voetgangersbrug is vernoemd naar de kooplieden uit Japan uit de 17e eeuw en maakt deel uit van het historisch centrum. Met name op het einde van de dag is het er een drukte van belang en kun je bij de brug over de hoofden van de voornamelijk Japanse en Chinese bezoekers lopen.

Het oude centrum is op een uitstekende wijze gerestaureerd waardoor de oude sfeer behouden is gebleven. Thee- en koffiehuisjes, Chinese tempeltjes, legio restaurantjes maar ook ontelbare kleermakers en kleine winkeltjes met schoenen, tassen en snuisterijen. Hoewel er legio restaurantjes zijn wil ik een bijzonder restaurant er uit lichten.

Secret Garden

Redactie, Harry Bouwman, Romantisch Hoi An, My Lai, Gewoon naar vietnam 3
Op weg naar Secret Garden
©eigen foto

Midden in het oude stadsdeel gesitueerd in een fraai aangelegde tuin en bereikbaar via een smal onbeduidend steegje tref je het mooie rustig gelegen en goede restaurant Secret Garden aan. Als je een van de hoofdstraten, Le Loi genaamd, inloopt en de huisnummers even in je opneemt wandel je direct bij huisnummer 60 het steegje in.

Op een heel klein bordje staat het daar ook aangegeven. Op het eind van het steegje stap je het restaurant binnen. Zelfs de prijs is een verrassing en ook een redelijk goede fles of glas wijn zal je de kop niet kosten. Een echte aanrader!

Uitstapjes

Zoals iedere andere toeristische plaats tref je ook in Hoi An reisbureaus aan die de nodige uitstapjes verzorgen.

Zo kun je naar de Marble Mountains een groep van 5 berghellingen opgebouwd uit kalksteen en marmer. In de omgeving tref je heel wat bedrijven aan die het marmer bewerken tot imposante beelden. Veelal wordt de trip gecombineerd met onder andere My Son om de ruines van de oude tempels te bezoeken.

Wil je de wreedheden die een oorlog teweeg brengt en een stukje geschiedenis nog eens tot je laten doordringen boek dan een taxi en ga naar het 140 kilometer verder gelegen My Lai.

Op 16 maart 1968 drongen een honderdtal Amerikaanse soldaten het dorpje binnen in de veronderstelling dat leden van de Vietcong zich daar schuil hielden. De bevolking van My Lai was opgedragen de plaats te verlaten en dus waren -volgens de Amerikanen- alle niet vertrokkenen communistische rebellen van de Vietcong. Het hele dorp, vrouwen, mannen, kinderen en oude mensen werd uitgemoord en verkracht. Bij het herdenkingsmonument zijn hieromtrent vele afgrijselijke foto’s te zien. Een oorlogsfotograaf legde het bloedbad vast en wist daarmee te voorkomen dat dit misdrijf  door de legerleiding in de doofpot werd gestopt. Zijn foto’s werden in de V.S. gebruikt in campagnes om aan de oorlog een eind te maken.

Een deprimerende geschiedenis

Hoewel er onder de druk van de publieke opinie heel wat onderzoeken in Amerika volgden werd slechts de commandant, Luitenant William Calley, tot levenslang veroordeeld. Velen vonden het onredelijk dat alleen hij werd veroordeeld en zodoende verleende de toenmalige president Nixon hem na drie jaar gratie.

Vietnamoorlog, My Lai, Massamoord, Harry Bouwman, Gewoon naar Vietnam
Een aantal slachtoffers van massamoord My Lai.
Foto Wikipedia

Een bezoek aan My Lai is geen vrolijk uitstapje maar toch zal het de ogen openen en wellicht houd je evenals de schrijver van dit verhaal er een goed gevoel bij over dat je er geweest bent.

Wij gaan historisch Hoi An verlaten en nemen een taxi naar de 30 kilometer verder gelegen derde grootste stad van Vietnam; Danang. Tot ziens in deel 4!

 

Ook uit Vietnam op Trefpunt: De kolonel en het oorlogsverleden

 

 

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.