Gewoon naar Vietnam (2)

Harry Bouwman, Naar Vietnam, Fascinerende ervaring
Feestelijk verlicht Ho Chi Minh Stad
©eigen foto

Vietnam is fascinerende ervaring

Door Harry Bouwman

De reis start in Ho Chi Minh City waar we al enkele malen eerder zijn geweest. Het is een moderne stad en niet vergelijkbaar met de hoofdstad van het land Hanoi, waarover later meer. De stad herbergt ruim 8 miljoen inwoners en is onderverdeeld in 12 districten. Het district 1 is het meest in zwang bij de toeristen. Je treft hier onder andere het Opera gebouw aan en het Rex hotel -het voormalige Amerikaanse hoofdkwartier tijdens de Vietnamoorlog- waar je vanaf de bovenste verdieping kunt genieten van een drankje of een etentje met daarbij een mooi uitzicht. Een fraai uitzicht over een groot deel van de stad en de Saigon rivier heb je eveneens vanaf de 258 meter hoge en 68 verdiepingen tellende Bitexco Financial Tower die je van verre al boven de stad ziet uitrijzen.

Harry Bouwman, Naar Vietnam, Fascinerende ervaring
Voormalig hoofdkwartier Amerikanen, nu hotel met uitzicht
©eigen foto

De Opera is een voorbeeld van Frans-koloniale architectuur en als je in de gelegenheid bent is het bezoeken van een voorstelling een heel speciale belevenis. Vlakbij ligt ook het Hoofdpostkantoor gebouwd tussen 1886 en 1891 van de destijds onder Frankrijk vallende Unie van Indochina. Het gebouw doet nog steeds dienst, maar als bezoeker is het interessant om eens naar de wandschilderingen te kijken met de telegrafieverbindingen uit die tijd. Op hetzelfde plein van het postkantoor staat ook de basiliek van Notre-Dame, gebouwd tussen 1877 en 1880. Het gebouw staat al enkele jaren in de steigers en eerlijk gezegd heb ik het gezien de restauratiewerkzaamheden nog nimmer van binnen gezien. Voor de kathedraal staat een groot Mariabeeld dat volgens een verhaal in 2005 zou hebben gehuild. Ondanks het feit dat de R.K.-kerk het ontzenuwde bleven mensen nog lang daarna toestromen. Leuk toch voor de verkopers op het plein.

Vanaf de Notre-Dame wandel je naar de Opera en vervolgens naar Dong Khoi Street een gezellige winkelstraat die zich tot aan de Saigon rivier uitstrekt.

Vanaf het postkantoor en de kerk toch ook maar naar het War Museum om tot het besef te komen hoe wreed mensen kunnen zijn waarbij de vraag of de mensheid ooit nog eens verstandig wordt. Het museum toont de meest afgrijselijke gruweldaden die mensen elkaar gedurende de Vietnamoorlog hebben aangedaan. Geen prettig bezoek doch wel een ware levensles.

Harry Bouwman, Naar Vietnam, Fascinerende ervaring
Vers fruit uit het mandje
Foto gezien op Pinterest

De Ben Thanh Market, eveneens in het District 1 gelegen, is misschien wel een van de populairste markten van Ho Chi Minh. Heel wat kraampjes met allerhande spul en veel textiel, specerijen, souvenirs en wat niet meer? De markt is zowel bij toeristen alsook bij de lokale bevolking zeer in trek.

Het Reunification Palace (Herenigingspeleis) is eveneens midden in de stad gelegen. Dit  regeringsgebouw, in de Franse koloniale tijd het Norodom-paleis, werd in 1962 herbouwd. Na de val van Saigon in 1975 en een jaar later de hereniging van Noord en Zuid-Vietnam, kreeg het zijn huidige naam.  Het paleis straalt op een aantal plaatsen wel een behoorlijk stuk propaganda uit. Toch goed om het geheugen omtrent een stuk nare geschiedenis weer eens op te frissen.

Vung Tau

Dit schiereiland is op ongeveer 95 kilometer van de stad gelegen en wellicht aardig om er 2 dagen door te brengen. Doe dat niet in de weekenden want dan kan het er zeer druk zijn. Aan hotels restaurants en uitgaansgelegenheden geen gebrek. In de Franse tijd heette de plaats Cap St Jacques en was het een toevluchtsoord voor hen die de stad voor enkele dagen wilden ontvluchten. De invloeden uit die tijd zijn nog steeds waarneembaar. Je kunt zowel per minibus als per ferry er heen. Boek je de minibus dan word je bij je hotel opgehaald voor de twee uur durende rit.

De Ferry vertrekt vanaf de pier in district 4 en brengt je binnen 1 ½ uur naar Vung Tau.

Populaire utstapjes buiten Ho Chi Minh en die bij alle reisbureaus geboekt kunnen worden zijn de Mekong Delta, de Cu Chi tunnels en de Cao Dai tempel.

De Mekong Delta

Het is een fascinerende tocht waarbij je het leven en werken in dit waterrijke Delta-gebied varend in een bootje door de lommerrijke kreken aan je voorbij ziet trekken. Over de rivier varend zie je de afgeladen boten met rijst, kokosnoten en fruit langzaam verder glijden. Het zal een van de vele hoogtepunten van de reis zijn.

De Cu Chi Tunnels

Het tunnelcomplex van Cu Chi doet je terugdenken aan de verschrikkelijke oorlog en is eveneens een van de meer dan bekende trekpleisters van Vietnam.

Deze tunnels zijn slechts onderdeel van een gigantisch tunnelstelsel dat door het gehele land loopt. De tunnels werden gebruikt door de Vietnamese militairen gedurende de Vietnamoorlog.

Bij de meeste tours naar Cu Chi bezoek je eerst de Cao Dai Tempel in Tay Ninh, de plaats waar in 1926 een relatieve nieuwe religie is geboren; het Caodaisme. Het tracht het beste uit alle wereldreligies te halen en dit tot één geloof te combineren. Het is beslist de moeite waard om een ceremonie in de grootse tempel bij te wonen waarbij je het kleurrijk gebeuren het beste vanaf het balkon kunt gadeslaan. Zorg dat je hier al een plaatsje hebt voordat de ceremonie begint. Het is een schitterend tafereel om iedereen naar binnen te zien komen. Een klein orkestje speelt daarbij zachte mooie muziek en je hoeft echt niet religieus te zijn om van het schouwspel te genieten. Eigenlijk zou je dit moeten beleven na de bezichtiging van de tunnels, maar gezien de tijd van de ceremonie en routeplanning is dat helaas niet mogelijk.

Harry Bouwman, Naar Vietnam, Fascinerende ervaring
Bloemenmeisjes te kust en te keur bij het mooie oude postkantoor van voormalig Saigon
©eigen foto

Ho Chi Minh City is een moderne stad en met de omschreven wijde omgeving een bezoek meer dan waard.

We trekken verder, met Vietnam Airlines een 1½  uur durende vlucht naar Danang.  We nemen de lezer mee in deel 3.

Meer over Harry op Trefpunt: Gewoon naar Vietnam
Meer Vietnam op Trefpunt: Napalm in Abacadabra van Alphonse

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. altijd goede artikelen. goede aanvulling op de algemenetoeristische info.

  2. Reunification Palace, gebouwd in 1960 ter HERINNERING aan de val van Saigon in 1975.
    Een typefout (1960) ongetwijfeld.
    Ik lees Harry’s verslagen overigens met plezier en interesse.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.