Gewoon naar Vietnam (1)

Vietnam, een apart land in Zuidoost-Azië

Door Harry Bouwman

Reizen is een fantastische hobby maar, naar onze persoonlijke mening, wonend in het beste land ter wereld -Nederland- zeggen wij ons geboorteland toch een aantal maanden per jaar vaarwel. Inmiddels kennen wij Thailand vrij goed maar ook vele andere Aziatische landen behoren tot ons ‘werkterrein’. We kunnen dus vergelijken en zullen in een aantal verhalen laten zien dat Vietnam fascinerend en apart is.

Redactie, Harry, Naar Vietnam, Reisverhaal
Ho Chi Minh airport
Jetphotos op Pinterest

Het land heeft gezien de geschiedenis heel wat Europese trekjes meegekregen en wijkt duidelijk af van andere Aziatische landen.
Denk maar aan stokbrood, een goed glas wijn en leuke terrasjes.
Wil niet uitgebreid ingaan op de vreselijke langdurige Vietnamoorlog (1955-1975) maar vraag me wel af wat het nut hiervan was. De onafhankelijksstrijd die het land en haar energieke leider Ho Chi Minh voerde is meer dan verklaarbaar. Basta!

Visum

Helaas heb je om Vietnam binnen te komen nog steeds een visum nodig en dat kan omslachtig zijn. Je kunt in Nederland per email een zogenaamd ‘visum on arrival’ aanvragen waarvoor je twaalf en een halve euro neertelt en bij aankomst op een internationale luchthaven in Vietnam dien je voor het definitieve visum 25 U.S. dollar plus een pasfoto en het ontvangen ‘visum on arrival’ op tafel te leggen. Het duurt al snel een uur voordat je verder met visum door de douane kunt. Jouw bagage staat dan hopelijk nog bij de band op je te wachten. Door schade en schande wijs geworden is het verstandiger om bij de Vietnamese ambassade in Den Haag of Bangkok het definitieve visum te regelen.

Geld

De munteenheid van Vietnam is de dong (VND) en in een mum van tijd behoor je tot het gilde van de miljonairs want de tegenwaarde van 1 euro is ongeveer 26.000 dong. Omsnel te kunnen rekenen ga je maar uit van 25.000, dus 100.000 dong is 4 euro en een miljoen dong dus ongeveer 40 euro.

Vanaf Don Muang airport in Bangkok vlieg je voor een schappelijk prijsje met bijvoorbeeld AirAsia in anderhalf uur naar Saigon, in tegenwoordig spraakgebruik Ho Chi Minh City, of als dat de voorkeur mocht hebben naar Hanoi.

In ons geval zijn we naar Ho Chi Minh City gevlogen om over een paar dagen verder in noordelijke richting te reizen om uiteindelijk in Hanoi te belanden.
Binnenkort meer!

Meer over reizen naar Vietnam op Trefpunt: Squarehead in Hanoi
Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.