Genezende geesten voor een zieke Thai!

Tekst en foto’s: Lode Engelen

 

Ziek worden is nooit prettig. Maar in Noord-Thailand staan zieken er beter op dan in de rest van de wereld. Ze kunnen altijd rekenen op hulpverlening uit de geestenwereld!

Om assistentie van de geesten in tijden van nood te verkrijgen moet je wel iets doen. Voorbeeld: één van mijn buurmannen liep al maanden met maagpijn rond. Hij dacht dat de geesten om voor hem onduidelijke reden daar de hand in hadden. Hoe hen gunstig te stemmen? Je bazuint rond dat je om dat te bereiken komende zondag met monniken – het moeten er negen in totaal zijn – uit naburige tempels een plechtigheid wilt houden.

Image2Dat blijkt niet aan dovemansoren gezegd. Op de dag ervoor verzamelen de dorpsbewoners zich in alle vroegte bij het huis van de zieke buurman om de ceremonie voor te bereiden. De Image4vrouwen storten zich op het prepareren van gerechten, terwijl de mannen versieringen maken. Daar worden fikse hoeveelheden bamboe en gekleurd papier voor gebruikt en het resultaat mag er zeker zijn!

Van de stam van een bananenboom worden repen gesneden. Daarmee worden een soort mandjes gemaakt, waar bloemstukjes in gezet worden. Al het gebruikte materiaal is ter plaatse gevonden en kost vrijwel niets. Er wordt gewerkt tot alles in kannen en kruiken is, met als enige onderbreking het gezamenlijk middageten.

Op ceremoniedag komen de dorpsbewoners opnieuw bij elkaar in de woning van de zieke om gezamenlijk de negen monniken op te wachten. Die arriveren rond een uur of tien en de plechtigheid begint.

Image7

In het midden van de woonkamer is een hoge driepikkel geplaatst (de poten versierd) waaronder de zieke Thai moet gaan zitten. Niet alleen hij overigens, ook zijn vrouw en kinderen. De monniken nemen plaats op de speciale stoelen die voor hen rond deze driepikkel zijn geplaatst.

Er wordt vervolgens fiks en hardop gebeden. Voor de buiten de woning meeluisterende mensen zijn luidsprekers opgehangen, zodat alle prevelementen goed te volgen zijn.

Image11Na de gebeden volgt een zegening en ontvangen de monniken als dank voor hun hopelijk geneeskrachtige bijdrage een aantal geschenken. Er is dan een uur verstreken en dus hoogste tijd om zowel de inwendigeImage9 monnik als de inwendige gewone mens te versterken.

De monniken worden als eersten aan tafel genodigd voor wat hun laatste maaltijd van die dag zal zijn. Als zij de buik vol hebben kunnen de gewone stervelingen aanschuiven om te genieten van het heerlijke eten dat de vrouwen hebben klaargemaakt. Na de maaltijd helpt iedereen mee alles weer opruimen.

Ik weet eigenlijk niet of mijn buurman na de plechtigheid subiet van zijn maagklachten was verlost. Ik weet wel zeker dat een geest moeilijk medewerking kan weigeren als negen monniken een beroep op hem doen!

 

 

 

Lode Engelen
Over Lode Engelen 237 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

2 Comments

  1. Beste Lode, welkom als auteur en wat een heerlijke bijdrage. Tekst en foto’s geven de lezer het gevoel bij de ceremonie aanwezig te zijn. Ik voelde in elk geval bij het lezen geesten over mij vaardig worden. Zie uit naar meer zulke schetsen uit het dagelijks leven van ‘gewone’ mensen die de Thaise samenleving zo kleurrijk maken. Succes!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.