Filipijnse volksverhaaltjes (58). De schildpad en de hagedis

Filipijnse Volksverhaaltjes, Gember

 

Hoe hebzucht kan leiden tot de dood in een strik……

De schildpad en de grote hagedis gaan naar de akker van Gotgotapa om gember te jatten. Als ze bij diens akker aankomen zegt de schildpad ‘We moeten heel stil werken en zacht praten anders hoort hij ons en dan komt hij naar buiten.’

Ze graven en proeven de gember en de hagedis is zo verrast dat hij het uitschreeuwt van plezier. ‘De gember van Gotgotapa is erg lekker.’ ‘Stil! Wees stil…’ zegt de schildpad maar de hagedis is door het dolle heen. ‘De gember van Gotgotapa is erg lekker.’ En nog eens, nog eens, en tenslotte komt Gotgotapa zijn huis uit rennen om de dieven te pakken.

Op de vlucht……

De schildpad loopt niet hard en houdt zich heel rustig maar de hagedis zet het op een lopen met Gotgotapa achter zich aan. Als die uit het zicht zijn gaat de schildpad naar het huis van Gotgotapa en verstopt zich onder de schil van de kokosnoot waar de man op zit. Dan komt hij terug; hij kreeg de hagedis niet te pakken en ploft neer op zijn schil.

De schildpad roept hem: ‘Hé malloot.’ De man springt verschrikt op, kijkt en zoekt overal, maar vindt niks. Hij gaat weer zitten. Maar de schildpad herhaalt zijn spelletje. ‘Hé malloot.’ Weer gaat de man zoeken maar vindt niks. En weer, en weer, de schildpad maakt de man knettergek en hij wordt tenslotte zo kwaad dat ie ineen zakt. Dood.

Op jacht naar meer

Schildpad en hagedis gaan verder met hun jacht en zien een bijenvolk in een boom met een boel honing. Dan zegt de schildpad ‘Ik ga eerst want ik heb trek in honing.’ Maar zoveel geduld heeft de hagedis niet; hij klimt in de boom en eet alle honing op. De bijen prikken hem overal op zijn lijf en hij rent naar de schildpad voor hulp.

Ze lopen verder en daar zien ze een wildstrik. Dan zegt de schildpad ‘Die draad is van zilver; mijn opa droeg die om zijn nek.’ Weer is de hagedis hem te snel af maar hij raakt verstrikt in die val en zit vast. Dan komt de eigenaar en doodt de hagedis. En de schildpad? Die geniet nog steeds van de gember…….

Foto’s en prenten

Verse gemberwortel, foto bewerkt; wikimedia, curid, 4129876.

Wildstrik voor kleine dieren; foto in dank van de website http://bushcraftexperience.weebly.com/vallen-jacht-en-vissen.html

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland