Geldzaken: Wie is er bang voor die C.R.S.?

Who’s afraid of….?

Thailand gaat zich inspannen te voldoen aan de C.R.S., Common Reporting Standard van de O.E.C.D.

Wat is de O.E.C.D.?

Een internationale club; Organisation for Economic Co-operation and Development (O.E.C.D.).

Wat is de C.R.S.?

Regels waarop aangedrongen is door de G20. Doel: belastingontduiking tegen gaan alsmede het automatisch uitwisselen van gegevens bevorderen.

Wat is de omschrijving van de C.R.S.?

The Common Reporting Standard (C.R.S.) developed in response to the G20 request and approved by the O.E.C.D. Council on 15 July 2014, calls on jurisdictions to obtain information from their financial institutions and automatically exchange that information with other jurisdictions on an annual basis.

It sets out the financial account information to be exchanged, the financial institutions required to report, the different types of accounts and taxpayers covered, as well as common due diligence procedures to be followed by financial institutions.

CRS, OECD, Controle, Erik Kuijpers
Uw Thais bankboekje.

Kan dat nu niet reeds?

In de belastingverdragen die Nederland heeft gesloten staat al een informatie-artikel. Landen mogen elkaar informatie vragen en bijstand bij zaken als invordering.

Hoe erg is dit?

Niet erg, denk ik.

Tenzij je, mits in Nederland wonend, in Thailand (of enig ander land) vermogen aanhoudt en dat niet aangeeft in box 3. Dat was al verkeerd maar met de informatiestroom die op gang gaat komen is de pakkans vele malen groter.

CRS, OECD, Controle, Erik Kuijpers
Uw Thaise onroerende zaak….

Over onroerende zaken

Er zullen heel weinig NL-ers zijn die een onroerende zaak in Thailand (of een recht als hypotheek) op naam hebben. Het Thaise recht voorziet daar nu eenmaal niet in of met voetangels en klemmen.

Wel kan de echtgenoot (m/v) een onroerende zaak in het buitenland op naam hebben en heeft Nederland, als je in Nederland woont, daarover heffingsrecht in box 3. Maar Nederland moet daarvoor een reductie geven en die was in veel gevallen 100 procent.

Nu Nederland is overgestapt op de ‘oplopende rendementsfictie’  (sorry, maar dat woord heb ik niet bedacht….) kan dat betekenen, afhankelijk van de verdragsbepalingen, dat er toch een deel van de box 3 heffing blijft hangen ten laste van jouw portemonnee. Ik stip het maar even aan.

Wanneer komt dit?

In 2018 de eerste stapjes en dat is wel erg snel. In 2022 moet het helemaal klaar zijn en dat kon ook wel eens te snel zijn. In ieder land kunnen dingen wel eens vertraging oplopen.

Wat je er aan kunt doen? Wel, als je in Nederland woont, de belastingverplichtingen nakomen. Hum, en daarna ook….

Mocht hierdoor ‘gekleurd geld’ aan het licht komen uit fiscale fraude of criminele activiteiten dan mag je dat jezelf verwijten.

Fiscale zaken

Ik las in commentaren dat Nederland zou willen controleren of je in Thailand belasting betaalt. Maar dat wordt niet door de informatie bevestigd.

‘Betalen’ is voorts maar de vraag gezien de in Thailand geldende extra persoonlijke vrijstelling als je 64+ of invalide bent, en de aftrekbare kosten. Het Revenue Department wordt ook nergens genoemd.

Voorts staat die bepaling niet in het verdrag (wel, bijvoorbeeld, in het verdrag tussen Noorwegen en Thailand).

Mensen met Belgisch inkomen

Omdat het verdrag B-TH afwijkt van het NL-TH verdrag en ook de Belgische wetgeving anders in elkaar steekt dan de Nederlandse kan ik geen mening geven hoe de C.R.S. gaat uitpakken voor mensen met Belgisch inkomen.

Tenslotte

Wetten, regels, verordeningen etc kunnen wijzigen dus het is zinvol altijd de laatstbekende gegevens er bij te pakken of een adviseur te raadplegen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 540 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*