Filipijnse volksverhaaltjes (48). Koning Loku’s hoogmoed

Filipijnse Volksverhaaltjes, Gekko

 

De transformatie van koning Loku

Het verhaal over Loku betreft een groot, lelijk reptiel, een gekko, die over de daken klimt en een kreet slaakt die zijn naam aangeeft. Dit reptiel ziet er afzichtelijk uit maar doet jou geen kwaad; hij leeft van duizendpoten. Zijn vreemde kreet hoor je overal op de Filipijnen.

Honderden jaren terug leeft hier een buitengewoon kwaadaardige koning met de naam Loku. Hij is gemeen en onrechtvaardig; en wie zijn wetten niet naleeft wordt ter dood gebracht. Hij heeft een groot leger en voert oorlog zodat iedereen hem vreest. En die oorlogshandelingen beginnen god te irriteren en die stuurt een engel naar beneden om hem te gelasten te stoppen met oorlog voeren en juist in vrede te leven.

Loku zit in zijn paleis en plant weer een veldtocht als ineens een zacht licht zijn kamer vult en een mooie engel hem de opdracht van boven geeft. Loku stuurt de engel weg. ‘Vertel je baas maar dat ie zelf naar hier komt. Ik luister niet naar boodschappers. Ik ben Loku de grote! Iedereen vreest mijn naam.’

Maar dan trilt het paleis….

Een machtige stem buldert ‘Je minacht mij! Ja, jij bent Loku en iedereen zal inderdaad jouw naam kennen! Je zult vanuit iedere spleet voortaan jouw naam roepen in een vorm die bij jouw gedrag past.’ Zijn hovelingen haasten zich naar de kamer van Loku maar vinden hem niet. De kleren van de koning liggen op de grond en het enige dat beweegt is een lelijke gekko die vanaf de papieren op tafel naar hen kijkt.

Ze zoeken lang naar de koning maar hij wordt niet gevonden. Het koninkrijk wordt onder de raadsheren verdeeld en er is vrede voor tientallen jaren. En Loku? Die ondergaat zijn straf als gekko en dat hoor je iedere dag. Uit iedere barst en spleet, uit bomen en uit kreupelhout hoor je zijn naam. Lok-u! Lok-u! Lok-u! En dat moet hij eeuwig blijven doen…….

Foto’s en prenten

Tokeh Gecko, ook Gekko Gecko; wikimedia, curid, 68694097. Op de Filipijnen heet dat dier Lok-u.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland