Gehakketak over identiteit en motieven daders bomaanslagen

Redactie Trefpunt Thailand, Bomaanslagen
Pongsapata (rechts) tijdens de persconferentie na telefonische overleg met regionale politiecommandanten
Foto Matichon

Volgens het Engelstalige dagblad Bangkok Post zijn er wrijvingen tussen de Thaise politie en de Thaise militairen over identiteit en motieven van de daders achter de bomaanslagen van afgelopen donderdag en vrijdag. De Thaise politie zou sterke aanwijzingen hebben dat de reeks bomaanslagen, die vier mensenlevens eisten, het werk zijn van moslim-separatisten uit de drie zuidelijke provincies grenzend aan Maleisië. Junta-woordvoerders, onder wie regeringsleider Prayuth, blijven bij hun al snel geuite verdachtmakingen aan het adres van politieke tegenstanders, met name de zgn. redshirts.

Twee andere Engelstalige media, dagblad The Nation en persagentschap Khaosod English stellen op gezag van de tweede man van de nationale politie, vice-hoofdcommissaris Pongsapat Pongcharoen, dat de daders juist niet onder de moslim-strijders moeten worden gezocht. Waar dan wel blijft uit het relaas van de politie-commissaris onduidelijk. Zo zei hij dat mobiele telefoons waarmee de bommen op afstand tot explosie werden gebracht uit Maleisië afkomstig zijn. De Maleisische autoriteiten is gevraagd te identificeren waar en aan wie de goedkope Samsung-telefoons zijn aangeschaft.

Redactie Trefpunt Thnailand, bomaanslagen
Uit Maleisië afkomstige telefoon die bij bomaanslagen gebruikt zou zijn

Volgens Pongsapat zit er één organisatie achter zowel de bomcampagne als daarmee gepaard gaande brandstichtingen in zeven zuidelijke provincies. Het zou gaan om tien tot twintig mensen met één leider. ”Deze organisatie bestond uit twee teams en werd gecoördineerd door één ‘Mastermind” verklaarde hij. Eén team zou de bomaanslagen hebben uitgevoerd, het andere de brandstichtingen.

Pongsapat, in 2013 kandidaat voor de huidige oppositiepartij Pheu Thai voor het gouverneurschap van Bangkok, liet in het midden of de daders banden zouden hebben

Redactie Trefpunt Thnailand, bomaanslagen
Pongsapat en ex-premier Yingluck in 2013. Pongsapats gooi naar het gouverneurschap van Bangkok mislukte

met organisaties die tegen de vorige week zondag per referendum goedgekeurde ontwerp-grondwet van de junta waren gekant. Hij zei dat de politieke activisten (aantallen worden niet genoemd) die in het weekeinde zijn aangehouden voor ondervraging niets te duchten hebben als er geen bewijzen van betrokkenheid zijn.

Pongsapat stelde ook dat er niet hoeft te worden gevreesd voor nieuwe bomaanslagen. Waar hij die zekerheid op baseerde werd niet duidelijk. Tot de arrestanten behoort in elk geval een man die is opgepakt van een olieplatform in de Golf van Thailand. Pongsapat liet ook doorschemeren dat het oprollen van ‘de organisatie’ spoedig een feit zou zijn.

Bij de oppositie heerst grote woede en irritatie over de suggesties van betrokkenheid door Prayuth en andere junta-zegslieden. ‘Heel goedkoop’, oordeelde een van de Redshirt-leiders, Sombat Boonngamanong. Volgens hem weigert de junta toe te geven dat Thai-Maleisische opstandelingen uit het diepe Zuiden achter de aanslagen zitten. ‘Prayuth zegt dit omdat hij niet weet hoe deze groeperingen aan te pakken’, zei hij, sprekend over de situatie in de zuidelijke provincie Pattani.

 

Bronnen: Nation, Bangkok Post, Khaosod. Foto’s idem

 

Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.