Geen gelukkig Khmer Nieuwjaar voor Cambodjaanse textielarbeiders

Bert Vos, Cambodja, Arbeidstoeslag, Cambodjaanse textielarbeiders
De Cambodjaanse overheid heeft het Khmer Nieuwjaar geannuleerd. Voor de meeste textielarbeiders normaal gesproken een welkome pauze waarin men voor een week terugkeert naar het geboortedorp. Werknemers worden echter gedwongen terug te keren naar hun fabriek in een tijd die ze normaal gesproken bij hun familie doorbrengen.

Veel arbeiders klagen dat er op hun werk onvoldoende voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat ze worden besmet. Het ministerie van Arbeid meldt in antwoord daarop dat werknemers die toch gaan, bij terugkeer in onbetaalde 14-daagse quarantaine gaan. Volgens de Alliantie van Vakbonden zijn de kledingfabrieken van Cambodja petrischalen voor infectieziekten, met hun benauwde en gesloten luchtomstandigheden.

Werkomstandigheden textielarbeiders

Er zijn tot dusver ruim honderd bevestigde gevallen van COVID-19 in het land. De regering waarschuwt voor een explosie van corona-geïnfecteerden als iedereen op reis gaat. Maar in de fabriek is het gevaar net zo groot, zegt de Alliantie van Vakbonden. Fabriekseigenaren organiseren de werkomstandigheden voor de textielarbeiders nog steeds niet volgens de maatregelen van de overheid. Elke ochtend en avond rijden vrachtwagens vol arbeiders naar en van het werk.

Geen gelukkig Khmer Nieuwjaar voor Cambodjaanse textielarbeiders
Arbeidersvervoer in Cambodja. (Foto: Panha Chhorpoan/CambodjaNews)

In de fabrieken is het niet beter met arbeiders, die samengepropt zitten zonder fundamentele hygiëneproducten. Daarnaast zijn veel arbeiders in feite gedwongen om tot 27 april hun jaarlijks verlof op te nemen. Hen is verteld dat er als gevolg van de gevolgen van de coronacrisis voor de wereldeconomie niet genoeg grondstoffen beschikbaar zijn. Echter, als dit langer dan een paar maanden aanhoudt, zal er een tekort aan financiën ontstaan voor veel gezinnen om hun uitgaven te dekken en voedsel te kopen, zeggen de vakbonden.

Quarantaine

De door de regering afgedwongen 14-daagse quarantaine voor werknemers die niet werken tijdens de Khmer-nieuwsjaarperiode betekent een financiële klap naast de arbeidsomstandigheden, waar ze ook al onder te lijden hebben, waarvan ze waarschijnlijk niet meer van herstellen. Ook heeft de regering de arbeiders 70 dollar per maand beloofd als ze hun werk verliezen door het coronavirus. Dit cijfer staat niet in verhouding tot het huidige maandelijkse minimumloon van 190 dollar voor arbeiders in de kledingindustrie.

Bert Vos, Cambodja Hun Sen bedreigt oppositie, Cambodjaanse textielarbeiders
Textielarbeiders naar hun werk (Foto: Ate Hoekstra)

Beroep op inkopers

De sector doet een beroep op de inkopers van kleding, schoenen en reisartikelen om te blijven kopen. Zich aan de contracten te houden en geen bestellingen te annuleren die al zijn geplaatst. Ook vragen ze geen goederen af te bestellen die al zijn geproduceerd of nog in productie zijn. Op Facebook riep Hun Sen alle Cambodjanen op om te begrijpen dat de Khmer Nieuwjaarsvakantie wordt uitgesteld om het coronavirus beter te bestrijden.

Bron: Cambodja News

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.