Gedicht op woensdag. Oorlogen

Ik, als kind, en mijn ouders
die zeurden over den oorlog
als ik mijn bord niet leeg at,
als ik niet luisterde,
als zij niet goed gezind waren.

En dan had je mijn grootvader.
Die had twee oorlogen mee gemaakt
en tijdens de eerste
zat hij vier jaren in de loopgraven.
Dat leverde hem enkele medailles op,
een vrouw, een slecht humeur
en na de tweede wereldoorlog ondermeer mij.

En ik? Ik zag Woodstock in de cinema.
Zat in het Vondelpark toen ik zo oud was
als mijn opa. Ook in de modder,
making love, not war.
“Het gaat bergaf.” zei mijn opa gefrustreerd.
Ik hoopte dat we nog veel dieper zouden gaan.
Naar de vallei waar geen patriarch
een mens nog schuldgevoelens aanpraat.

 

Voorplaat: Populaire verkiezingsposter van pacfistische partij PSP van halve eeuw terug. Het brengt fatsoensrakkers en Facebook-zuiveraars nog steeds de stuipen op het lijf

Leuk voor de coronakerst: de gedichtenbundel van Trefpunt
Over Rob van Vlierden 32 Artikelen
Rob van Vlierden (1956) is gepensioneerd maatschappelijk werker. Zijn laatste job was in de bijzondere jeugdzorg. Van 2009 tot 2011 was hij dorpsdichter van Overpelt (nu is deze gemeente gefusioneerd met Neerpelt en herdoopt tot Pelt). Naast lezen, wandelen en joggen is reizen zijn grootste hobby, waarbij hij ervaren heeft, dat vooral het Aziatisch continent hem aantrekt. Hij trok herhaaldelijk rond in India, Indonesië, de Filipijnen, Laos en Cambodja. In Thailand bleef hij uiteindelijk vanwege de liefde plakken. Nu verdeelt hij zijn tijd tussen dat land en België waar hij twee zonen en vier kleinkinderen heeft en vrienden waar hij graag mee op stap gaat. (‘Die hobby was ik nog vergeten te vermelden.’)

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*