Thailand. Vrouwen gearresteerd wegens Republikeins T-shirt

Afgelopen week meldde de Vereniging van Thaise Advocaten voor de Mensenrechten dat de autoriteiten ’s ochtends Surang (pseudoniem) en haar 12-jarige dochter hebben gearresteerd. Volgens Surangs nicht arriveerden meer dan tien officieren, waaronder vier soldaten, vijf mannen in het zwart en twee vrouwelijke officieren in een grijs busje. Ze arresteerden Surang en haar dochter, toen ze van een marktbezoek thuis kwamen.

Zonder een huiszoekingsbevel doorzochten ze de woning op zoek naar een T-shirt met het rood-wit gestreepte logo van de Organisatie voor een Thaise Federatie, een pro-republikeinse beweging (zie de afbeeldingen). De Thaise nationale vlag kent drie kleuren. Rood staat voor het volk en het land, wit voor alle religies en blauw voor de monarchie.  In het logo op de afbeeldingen zien we een rode en witte band, de blauwe band is weggelaten. Zij namen het T-shirt en de smartphone van Surang in beslag en namen haar mee naar een militaire basis, waar zij werd ondervraagd. De dochter werd bij de school afgezet. De moeder werd ’s avonds vrijgelaten, nadat ze een verklaring had ondertekend niet deel te zullen nemen aan politieke activiteiten.

Redactie Thailand Gearresteerd wegens Republikeins T-shirt
Verboden!

Dezelfde ochtend arrresteerden zeven militaire officieren Wannapha (pseudoniem) in de provincie Samut Prakan en hielden haar gevangen op een onbekende plaats. De militairen confisqueerden ook vele van de controversiële T-shirts. De 12-jarige zoon van Wannapha vertelde dat militairen ’s middags hun huis bezochten en hem 400 baht gaven. Ze vertelden de zoon dat Wannapha een ‘aanpassingssessie van haar zienswijze’ zal moeten volgen, maar zeiden niet wanneer ze zal worden vrijgelaten.

De verblijfplaats van Wannapha is tot op heden onbekend.

De Pro-Republikeinse vlag is verboden in Thailand.

Bron: De onafhankelijke nieuwswebsite Prachatai van 7 september:
https://prachatai.com/english/node/7811

 

 

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

6 Comments

 1. Persagentschap Khaosod English meldt dat er ook drie mannen zijn gearresteerd vanwege dragen van het t-shirt. De politie ontkent dat. Vergeet echter niet dat de militairen het recht hebben iedereen zonder gerechtelijk bevel of aanklacht een week incommunicado te kunnen houden.

 2. Rob, ik dacht dat de Thaise vlag oorspronkelijk rood wit blauw was. Dat onder koning Rama VI er nog twee banen wit en rood zijn toegevoegd, zodat de vlag symmetrisch is en nooit om de kop kan hangen, zelfs niet onder meest extreme weersomstandigheden.

  • Volgens Wikipedia en Flags Of The World website was de vlag eerst rood, toen rood met olifant, daarna rood met olifant plus juwelen. Het verhaal gaat dat die olifant soms of tijdens een overstroming of storm op zijn kop hing. De koning ontwierp toen in 1916 een r-w-r-w-r vlag met horizontale banen. Die kwam in 1917 in gebruik als nationale vlag. Niet veel later in 1917 is de middelste baan blauw geworden om:

   versie 1, o.a. de gealieerden uit de 1ste wereld oorlog te eren. Ook liep de vlag met de tri-colour meer in pas met diverse mogendheden.

   Versie 2, een columnist van de Bangkok Daily Mail Newspaper zou de suggestie zou hebben om het blauw op te nemen als koninklijke kleur én in pas met de grote mogendheden. De koning was het daar mee eens en de middelste baan werdt blauw.

   https://www.crwflags.com/fotw/flags/th_his.html

 3. Khaosod noemt het ontvoering (door soldaten die binnenvallen). Volgens mensenrechten advocaat Sorawut is er geen band bekent tussen de vrouwen en de beweging.

 4. Het hier getoonde logo op de shirt bevat een rode en twee witte balken. Dat verwijst naar de Thaise vlag waar rood het volk en het land voorstelt en wit de religie(s). De brede blauwe balk in het midden van de Thaise vlag verwijst naar de monarchie en die is op het logo afwezig. Opstandige ideeën worden in Thailand doorgegeven in symbolen en codes.

  • Ik begreep dat de betekenis van de kleuren niet meteen onderdeel was van het ontwerp. De vlag (die in 1917 de rode vlag met witte olifant verving) was eerst rood-wit-rood-wit-rood en kort daarna is de middelste rode baan pas blauw geworden. En pas daarna is er een betekenis aan de kleuren gegeven.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Thailand

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.