Een Gay Pride Parade in Thailand? Nou ja…

Het is twaalf uur ‘s nachts en het is tweeëndertig graden in Aalsmeer. Vroeg in de ochtend heb ik al boodschappen gedaan en ben daarna de deur niet meer uit geweest. Mijn Studebaker cabrio, die volgend jaar 60 wordt, trachtte zonder succes, eenmaal uit de garage, de warmte van zich af te schudden. Nadat hij ongeveer een half uurtje in de zon bij de supermarkt had staan wachten op mijn terugkomst, brandde ik mijn billen aan de leren bank en mijn linker onderarm aan het chroom van de deur. Hoewel het een mooi-weer-auto is, vindt Christine, zoals ze heet, alles boven de dertig graden niet leuk, vooral niet als ze veel stationair moet draaien in de file bijvoorbeeld. De temperatuurmeter staat in ‘no time’ in de gevarenzone. Een reden om zelfs met haar, bij bijna veertig graden overdag, geen lange rit te gaan ondernemen.

Theo van der Schaaf, Een Gay Pride in Thailand?, Studebaker
Studebaker (Bron: Pinterest)

Het zijn rare dagen hier in Nederland. Het is al de derde dag op rij dat ik er niet over pieker om te gaan fietsen, golfen of welke activiteit dan ook te ondernemen buitenshuis. In huis, waar de airco zijn zwaar gewaardeerde werk doet, is het aangenaam vertoeven. Ik word ook als vanzelf op de hoogte gehouden van de actualiteit via Radio 1 die altijd aanstaat. In het nieuws vallen twee zaken op. De aanstaande Geile Boten Parade, pardon, de Canal Parade of Gay Pride en het per 1 augustus in werking tredende boerkaverbod. Die bloteriken in de Amsterdamse grachten zouden maar wat blij zijn met dit weer, maar dat slaat helaas voor hen om, voordat het leder-blote-billen-hosen-feestje plaatsvindt.

De oplettende lezer heeft vast al door dat ik geen fan ben van het jaarlijkse, aanstormende,  Amsterdamse feestje. Wat zou het opknappen als je die op de boten hossende types een boerka zou aantrekken, of desnoods een boerkini. Sla je toch een behoorlijk aantal vliegen in één klap! De boerka is een uitvinding van de Taliban (om de vrouw uit te schakelen), zodoende krijgen ze toch iets voor elkaar in Nederland. Het kledingstuk krijgt een nuttige functie en Nederland klaagt er niet meer over. Ik bedoel, klaagt niet meer over de Canal Parade en niet meer over de boerka. Een gezellige horde spookjes wordt het dan, leuk! Al jaren vermoed ik dat de Pride in Nederland meer negatieve gevoelens en reacties oproept in relatie tot anders-genderende mensen dan positieve. Het is, als je er nog wat langer over nadenkt, eigenlijk ook een soort van omgekeerde discriminatie, zo’n uitbundige blootmanifestatie van gays en lesbians.

Annemarie van Gaal (columnist Telegraaf) zat van de week bij Jinek in d’r eentje het gedeeltelijke boerkaverbod te verdedigen, zei dat ze het vooral eng vindt iemands gelaat en daarmee totaal-uitdrukking niet te kunnen zien. Ik voel me niet veilig, zei ze letterlijk. Ik vermoed dat ze daarmee de mening van ruim driekwart Nederland verkondigde. Zo niet aan tafel bij Jinek. Drie advocaten en een boerkadragende vrouw of meisje (kon ik niet vaststellen) vonden het verbod showwetgeving en een aanslag op de vrijheid van de vrouw om zich te kleden zoals zij wil. Tjsa! Persoonlijk vind ik het een gemiste kans dat er geen algeheel verbod in de wet is opgenomen. Veel gemakkelijker te handhaven en geen discussies meer. In Nederland zou het gaan om slechts een gering aantal dragers (+/- 150) van het gesloten habijt. Ik ben wel eens in Hoofddorp, een gemiddelde stad in Nederland, en kom er altijd wel een stuk of tien tegen in het winkelcentrum. In gedachten extrapoleer ik dit aantal soms over heel Nederland….

Theo van der Schaaf, Een Gay Pride in Thailand?
Canal Parade of Gay Pride (Bron: Wikipedia)

Ik stuur wat beelden van de Gay Pride door naar mijn vriendin Nut in Thailand. Ze vindt het prachtig. I want to see!, zegt ze, als we Whatsappen. Dan leg ik de bedoeling aan haar uit, dat de Gay Pride een homo/lesbian feestje is en het idee is dat men door dit feestje meer begrip krijgt voor deze categorie. Oh, they don’t know about thatIk zeg dat iedereen al jaren weet van het bestaan en dat deze anders-genderende groep, uitgezonderd door moslims, al lang geaccepteerd is. So why they do the party?

Vinden ze leuk, aandacht vragen. I like also!, zegt ze dan. Ja, maar ik ben blij dat Gay Pride in Thailand niet gebeurt, dat transgender mensen zich gewoon gedragen, probleemloos hun geaardheid tonen in de 7-Eleven of waar ze ook maar werken. En trouwens, zeg ik, in Thailand zou zo’n Bloot-Parade meteen verboden worden wegens te veel bloot. Daarover zijn we het eens.

Ik hoor een brandnieuw liedje op de radio: Hou Je Bek of Bef Me, van een dame genaamd Merol. Ik dacht meteen, maar als je beft dan kun je toch helemaal niet praten? Wat een heerlijk land is Nederland toch…. zou nooit door de censuur komen in Thailand…. En ach, die temperatuur in Nederland nu, daar ben ik wel aan gewend in Hua Hin.

Juli/augustus 2019

 

Eerder op Trefpunt Azië: De transgender, moet dat een taalkwestie zijn
Het transgender parlementslid

Over Theo van der Schaaf 44 Artikelen
Theo van der Schaaf woont sinds tien jaar de meeste tijd in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer. Hoewel ooit begonnen als timmerman bracht hij het grootste deel van zijn werkzame leven door met het exploiteren van muziek en film. Tegenwoordig is Theo van der Schaaf als columnist verbonden aan Trefpunt Azie, een blogsite voor Nederlanders en Belgen met een Aziatische connectie. Theo is auteur van Thaise Perikelen, een boek over zijn huidige leven in Thailand. Ook schreef hij De Herniafabriek, een onweerstaanbaar ziekenhuis verhaal. Thaise Perikelen is ook verkrijgbaar als e-book in de Engelse taal onder de titel: Love Is Here To Stay But Gone Tomorrow and Other Stories From Thailand – Kindle edition on Amazon

2 Comments

  1. Leuk te lezen dat นุช (Noet) nieuwsgierigs is zonder te (ver)oordelen. Ik geef haar groot gelijk.

    • นุช, uitspraak ‘noet’ met hoge toon, betekent’: ‘jongere zus, geliefde, schatje’.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.