Medewerkert DNT interviewt opiniepeilster


DaNonsenseTimes-300x139

Interview met opiniepeilster Mevrouw มะลิ แมว

Door onze speciale verslaggever Erik Egel

Het is voor mij een grote eer mevrouw Mali Meew te mogen interviewen.

Mevrouw Mali Meew is Thailands grootste opiniepeilster en redactrice van het gezaghebbend weekblad ‘Vrijheid en Eerlijkheid’ met een oplage van enkele miljoenen. Ik ontmoet haar hartje Bangkok op de redactie. Een pittig ding. Geen vrouw die je met pet-met-nekklep in een rijstveld ziet staan of die achter de karbouwen aansjokt op een landweggetje. Nee, een Prodent smile van oor tot oor en overtuigd van haar gelijk. Da’s geen vrouw waar je nee tegen zegt. We drinken een bakkie slappe thee en gaan aan de slag.

Mevrouw Meew, ik hoor dat u Nederlandse roots hebt; klopt dat?

Jazeker, en ik heb ook een Nederlandse naam, Maartje de Kat, opiniepeilster. Ik heb nog vaak contact met mijn oom Maurice in Nederland die ook in opinies doet.

Wat mij opvalt, mevrouw, is dat alle peilingen die u publiceert al beginnen met 51% minimaal voorstemmers. Ik dacht dat het land verdeeld was?

Nee, dat is niet waar; dat ziet u verkeerd, meneer Egel. De grootgeneraal heeft bepaald dat altijd tenminste 51 procent van de ondervraagden voor een maatregel is en in de praktijk komt dat uit. Kijk maar eens, laatste vroegen we wie er voor het streven is het land dicht te doen en dat was ruim meer dan 51 procent. U ziet, de grootgeneraal is een Thai met een groot hart en kent zijn Hom Mali-eters hoor.

Maar als ik de laatste polls bekijk die u georganiseerd heeft, zoals ‘is men het eens met de junta’ en andere polls dan zit u tegen de 100 procent. U gaat dus echt het land in om iedereen te vragen?

(Ze komt wat dichterbij en knijpt plagend in mijn wang)

Kijk nou eens buiten; daar staat mijn nieuwe auto, een Duitse auto serie 740 LDX. Nee, geen flitsende auto maar ik word wel geflitst en in 99,6 procent van de gevallen krijg ik geen bon. Kijk eens, van laatst:

DNT Erik Egel, Kuijpers, opiniepeiling, interview

Denkt u nu echt dat ik met die dure auto, hij kost 8 miljoen baht, de rode weggetjes op ga in Baan Khaai Kai en hoe dat daar allemaal moge heten in die negorijen? Nee, na overleg met de grootgeneraal hebben we die 51 procent verhoogd met het belangrijkste item van de grondwet en zo komen we op 95 procent.

Maar dat is toch niet eerlijk? Heeft uw peiling wel waarde?

Meneer Egel, ik heb dadelijk een afspraak. Maar ik wil u nog een paar cijfers laten zien van de laatste peilingen die ik heb georganiseerd en notarieel laten nakijken.

99,3 Procent van de bevolking is gelukkig met de regering. Daarvoor hebben we 2.700 mensen gevraagd. Da’s een hoop hoor!

99,9 Procent is tevreden over de aanpak van de loterijbriefjes.
99,5 Procent is tevreden over de aanpak van drugs.
99,7 Procent vindt dat de kosten van de dagelijkse prak rijst te dragen zijn.

99,1 Procent vindt dat het minimumloon goed is.
98,9 Procent is tevreden met de staatszorg.

85,2 procent, en dat komt door doven, blinden en slechtzienden in dit land, kijkt met plezier naar het gesprek met de minister-president op TV. Haalt u dat in uw land ook, meneer Egel?

Mevrouw Meew, mag ik u danken voor dit gesprek. Ik ben er van overtuigd dat het allemaal klopt want cijfers liegen niet.

Meneer Egel, wilt u dit polletje dan voorleggen aan uw lezers? Ik ben u zeer erkentelijk.

Ja, dat doe ik.

De extra poll: wat vindt u van het waarheidsgehalte van dit interview? (Kruis het gewenste hokje aan)

Goed (_).
Geweldig (_).
Grandioos (_).

 

Noot van drs. Onno Peilbaar:

De Bangkok Post dank voor de foto en Erik Egel voor de tekst. Peilbaar advies: voor zekerheid van lang gelukkig leven alle drie de vakjes van de poll aankruisen. Thaise gewoonte.


Redactie
Over Redactie 595 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.