Gallup peiling: Nederlander voelt zich veiliger dan Belg en Thai

Redactie, Gallup opiniepeiling, veiligheid

Nederlanders en Belgen voelen zich in eigen huis en op straat veiliger dan Thai en Filipino’s. Venezuela en Zuid-Afrika worden door de eigen bevolking tot de gevaarlijkste landen ter wereld gerekend. Op wereldschaal neemt het gevoel van persoonlijke veiligheid echter toe. Dat blijkt uit het rapport 2018, Global Law and Order dat de bekende Amerikaanse opiniepeiler Gallup heeft gepubliceerd.

De ‘veiligheidslijst’ van Gallup wordt evenals in vorige jaren aangevoerd door Singapore, dat over 2017 een score van 97 haalde van maximaal 100. Veel Europese landen, waaronder Nederland (88) bevinden zich in de top vijftien. Opvallend is dat Belgen zich met 83 op de index minder veilig weten dan Nederlanders. Dat mag een trend genoemd worden, want ook over 2015 en 2016 scoorden zij minder: vier punten.

De pollster houdt jaarlijks de vinger aan de pols en kreeg voor de meting over 2017 respons van 148.000 inwoners van 142 landen op vier vragen: heb je vertrouwen in de politie in stad of gebied waar je woont, voel je je veilig als je daar ’s avonds alleen over straat gaat, is er geld of eigendom van je gestolen het laatste jaar en ben je in die periode beroofd of aangevallen.

Appels en peren vergelijken

Het is verleidelijk maar ondoenlijk om deze cijfers tegen elkaar af te zetten. Wie zou op grond van deze resultaten willen beweren dat Belgen van nature angstiger zijn dan Nederlanders. Of dat de Belgen een leider als Mark Rutte missen? Waanzin natuurlijk. Appels zijn niet te vergelijken met peren. De omstandigheden van de geënquêteerden in de 142 landen zijn verschillend, ook het ‘veiigheidsgevoel’ is dat. Zo is het opvallend dat het Indonesië, dat de afgelopen jaren te kampen had met religieus en politiek geweld, de afgelopen drie jaar hoog op de lijst staat, over 2017 met een score van 88.

Tevens is het ondoenlijk om de conclusie te trekken dat ‘de harde hand’ van een autoritair systeem en/of zwaarder straffen meer veiligheid oplevert dan een ‘softere’ aanpak in meer democratische landen. Een Filipino voelt zich net zo veilig als een Australiër, om maar één voorbeeld te noemen en je komt beide soorten landen tegen in de top dertig van de lijst.

Maar ook met kijken naar de resultaten per land is het oppassen geblazen. Heeft de Thaise junta de Thai een veiliger gevoel gegeven? Zo te zien niet. Over 2015 zorgden de Thaise Gallup-ondervraagden voor 77 op de index. In 2016 steeg dat naar 80 en over 2017 (geen best jaar voor het regime) bleef die score gelijk. De Filipijnen halen voor het tweede jaar 82 punten, net zoveel als bijv. Polen, Zuid-Korea en Kroatië.

Hans Geleijnse, Gallup, Veiligheidsgevoel
Foto van site ©PhilStar.com

De Philippine Star kan dat nauwelijks geloven, omdat de autoritaire en omstreden president Rodrigo Duterte een ‘brutale campagne’ campagne tegen ‘drugshandelaren en -gebruikers’ voert. Die heeft volgens de officiële cijfers 4279 mensen het leven gekost, Human Rights Watch meldt dat het er ruim 12.000 zijn.

Gallup op maat snijden

Volgens Duterte’s woordvoerder Harry Roque toont de Gallup-peiling aan dat de Filipino’s zich onder Duterte geweldig veilig zijn gaan voelen. Een peiling op maat snijden heet zoiets, en te verwachten van politici. Maar van ‘onafhankelijke’ publicisten? Het Amerikaanse rijkeluismagazine Forbes kopt zonder aarzeling Duterte brought safety to the Philippines. De schrijver, Panos Mourdoukoutas, heeft een hooggeleerde cv, maar dat is geen garantie tegen manipuleren. Duerte werd in mei 2016 president, maar Pavos vergelijkt in een upbeat-stuk over Duerte’s successen met de index van 2014 (77). En vergeet uiteraard te melden dat de peiling over 2016 exact dezelfde uitkomst opleverde als vorig jaar.

Voordat Forbes gaat melden dat Amerikanen zich dankzij Donald Trump persoonlijk veiliger zijn gaan voelen: Gallup geeft dat niet aan. De Twitter-president kwam in november 2016 in het Witte Huis, over 2017 komt het gevoel van persoonlijke veiligheid onder Amerikanen met 84 één punt lager uit dan het jaar eerder, grotendeels onder president Obama.

Misschien is het aan te bevelen om de Gallup-resultaten af te zetten tegen die van het (Londense) Institute for Economics and Peace. Dat meet andere factoren, zoals repressie, wapenhandel, terrorisme. Dat levert een heel ander lijstje op. De Filippijnen op plaats 137. Thailand 113. En Nederland en België? Op de plekken 23 en 21. Look, now we’re talking!

 

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 341 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.