Bangladesh, Dhaka. Een katholieke frater in de sloppenwijken

Bangladesh, Dhaka, Frater

 

Frater Lucio Beninati; missionaris in een moslimland

Na jarenlange praktijkervaring in de Braziliaanse favela kwam frater Lucio Beninati namens de Italiaanse congregatie PIME aan in Bangladesh. Zijn doel: leven met de circa 240.000 straatkinderen en hen hoop geven. Hij leeft, gesteund door 50 vrijwilligers, in de sloppenwijken van hoofdstad Dhaka en ook van Sylhet (ook genaamd Kotwali) in het oosten van het land.

Bangladesh is een land waarin de invloed van de stijging van de zeespiegel en de klimaatverandering sterk voelbaar is; de Ganges en de Brahmaputra, twee van de grootste rivieren die water meenemen uit de Himalaya, vloeien daar in elkaar. Miljoenen mensen worden dakloos als een tyfoon het zeewater weer eens het land in blaast en de rivieren daardoor buiten hun oevers treden.

Bangladesh, Dhaka, Frater

De ‘Association to serve street children’

PSS is de naam van de stichting die hij in het leven riep om fondsen te werven samen met 50 vrijwilligers als zakenlui, onderwijzers, studenten en gepensioneerden. Van alle gezindten zoals ook de straatkinderen: de meerderheid in Bangladesh is moslim. Maar zijn werk wordt gewaardeerd tot aan de moslimradicalen toe. ‘Wij worden niet door hen lastig gevallen’, zegt de frater.

Een dagelijks maal is de hoofdmoot van de werkzaamheden van de stichting; het eten wordt door vrijwilligers ingezameld en gekookt. Met de winter voor de deur lopen de kinderen, veelal nog geen 10 jaar, extra risico, ook omdat ze nauwelijks warme kleren en schoenen hebben.

Uit de criminaliteit blijven…..

De kans is groot dat de kinderen gerekruteerd worden voor straatbendes en dan in aanraking komen met drugs. De opvang door frater Lucio betekent voor velen dat ze de andere kant van het straatleven ontdekken en later een baan kunnen vinden. Street food verkoper is in Bangladesh net zo gewoon als in Thailand en een van de jongens heeft een opleiding kunnen volgen tot imam.

‘Nee, ik bekeer ze niet’, antwoordt de frater als hem die vraag weer eens wordt gesteld. ‘Ik toon ze solidariteit. Ze zijn verlaten door hun ouders en ik zorg voor ze. Ik laat ze naar school gaan en een normaal leven leiden.’

 

Bron: asianews.it 45551, savethechildren.nl en het Ramadanjournaal.

Foto’s en prenten

Frater Lucio Beninati; ‘Photos on AsiaNews.it are considered to be in the public domain.’

Karail sloppenwijk in Dhaka; wikimedia, 3727804.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 642 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*