De foute vlag van Japan

Iedereen kent de vlag van Japan: een rode cirkel tegen een witte achtergrond. De vlag stelt de zon voor en dat refereert aan de bijnaam van Japan, ‘het land van de rijzende zon’.

Redactie, Japan, Foute vlag, Redactie, Japan, Foute vlag, Japanse vlag
De Japanse vlag

Maar naast deze vlag heeft Japan nog een vlag: de “Vlag van de rijzende zon”. En die vlag wordt niet door alle landen geaccepteerd. Dat bleek deze week, toen Zuid-Korea bezwaar maakte tegen Japanse schepen, die deze vlag wilden voeren tijdens een gezamenlijk vlootschouw.

Redactie, Japan, Foute vlag, Vlootschouw

Het verschil tussen de vlag van Japan en de vlag van de rijzende zon is dat op de laatste niet alleen een zon staat, maar ook 16 zonnestralen. Die vlag is al ruim 400 jaar in gebruik. Sinds 1870 is het de officiële oorlogsvlag geweest van het Japanse leger. De marine had een soortgelijke vlag. Het verschil is, dat bij de eerste de zon in het midden staat en bij de marine staat de zon excentrisch.

Redactie, Japan, Foute vlag, Redactie, Japan, Foute vlag, Oorlogsvlag
Oorlogsvlag van het Japanse leger (1870 – 1945)

Zowel de vlag van het leger als van de marine werden in 1945 afgeschaft, toen Japan zich had overgegeven. Beide vlaggen werden weer ingevoerd in 1954, toen Japan zijn zelfverdedigingstroepen oprichtte. Daarbij kreeg de vlag van het leger een iets ander uiterlijk: 8 stralen in plaats van 16 en een gouden randje. De vlag van de marine bleef hetzelfde.

Redactie, Japan, Foute vlag, Japanse van de Japanse marine
Vlag van de Japanse marine (1889 -1945 en 1954 – heden)

Beide vlaggen werden goedgekeurd door de Supreme Court for the Allied Powers. Sommige Aziatische landen, zoals Korea en China verzetten zich echter tegen deze vlaggen. En dat wreekt zich nu. Ook Noord-Korea beschuldigt Japan. De Korean Central News Agency zei, dat Japan eropuit is, om het Greater East Asia Co-Prosperity Sphere (een breed front van Oost-Aziatische landen onder Japans gezag) nieuw leven in te blazen.

Redactie, Japan, Foute vlag, Redactie, Japan, Foute vlag, Zelfverdedigingstroepen
Vlag van de Japanse zelfverdedigingstroepen (1954 – heden)

Volgens Newsweek (9 oktober) heeft Japan zich uit de gezamenlijk vlootschouw teruggetrokken. De Japanse minister van defensie Takeshi Iwaya zei, dat Japanse schepen verplicht zijn de vlag van de rijzende zon te voeren.

Bronnen:
Wikipedia: http://Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Rising_Sun_Flag

Newsweek: https://www.newsweek.com/japan-still-using-world-war-2-military-flag-koreas-uniting-against-it-1158397

 

 

 

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 577 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Ik heb begrepen dat voor velen deze vlag staat voor de wreedheden die de Japanners hebben begaan in WOII. Dan kan ik de reactie wel begrijpen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.