Formele troonsaanvaarding koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun een feit

Thailands nieuwe koning gaat verder door het leven als Rama X van de Chakri dynastie, genaamd koning Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun.

Gisteren, 1 december, aanvaardde hij de uitnodiging tot troonsbestijging, hem persoonlijk gegeven door Pornpetch Wichitcholchai, voorzitter van de National Legistative Assembly (NLA), het door de National Council for Peace and Order (NCPO) benoemde parlement.

De ceremoniële troonsbestijging vindt plaats na de crematie van de betreurde Majesteit koning Bhumibol Adulyadej in de tweede helft volgend jaar. Volgens NCPO-voorzitter generaal Prayuth is dit alles niet van invloed op  de voor volgend najaar beloofde parlementsverkiezingen. Die zullen als gepland doorgaan.

Bij de plechtigheden gisteren maakten ook regent Prem Tinsulanonda, generaal Prayut en de president van het hooggerechtshof hun opwachting bij de kroonprins.

In het Grand Palace vond een ceremonie plaats omdat de koning 50 dagen geleden is overleden. Op de 100ste dag wordt die nog een keer herhaald. Behalve de kroonprins waren ook andere leden van de koninklijke familie aanwezig.

Van feestelijkheden en toejuichende mensenmassa’s en tributes van artiesten is nog geen melding gemaakt. Mogelijk wordt hiermee gewacht tot de ceremoniële troonsbestijging. De nieuwe koning overziet op 5 december wel de plechtigheden ter gelegenheid van de verjaardag van zijn vader, een nationale vrje dag in Thailand en tevens vaderdag.

Koning Bhumibol overleed op 13 oktober. Op verzoek van de kroonprins werd de troonsopvolging uitgesteld omdat hij een periode van persoonlijke rouw voor zijn vader wilde afsluiten. Volgens het persbureau Reuters is de voormalige kroonprins gisteren vanuit het Duitse Beieren in Bangkok ingevlogen, twee dagen nadat de NLA de formele uitnodiging tot aanvaarding van het koningsschap had bekendgemaakt. Het persbureau kreeg dit bevestigd van ‘twee hoge militaire zetslieden die anoniem wilden blijven’.

De naam van de nieuwe koning in het Thais verschilt van die in het Pali, de taal die gebruikt wordt in de oude geschriften van het Theravada-boeddhisme. In deze taal heet hij Maha Vajiralongkorn Badinthorn Theppayawarangko, hetgeen letterlijk vertaald betekent ‘Heer van de Bliksem, Afstammeling in Vlees en Bloed van de God Indra, Grootmeester van alle Engelen’.

Hieronder enkele sfeerbeelden van de plechtigheden gisteren, overgenomen van nieuwsagentschap Khaosod.

TT redactie, Rama X, Nieuwe Koning

 

TT redactie, Rama X, Nieuwe Koning

 

TT redactie, RamaX, Nieuwe Koning
Vanaf links buigen opperrechter Weeraphol Tangsuwan, generaal Prayuth Chan-ocha, NLA-voorzitter Pornpetch Wichitcholchai en regent Prem Tinsulanonda voor de nieuwe koning. Foto is momentopname van video.

 

Bronnen: Khaosod, Bangkok Post, Reuters

 

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.