Thailand. Financiële ondersteuning na nieuwe uitbraak

Financiële ondersteuning in de vorm van een uitkering van 7000 THB aan mensen zonder werk, verlaging van de tarieven voor elektriciteit en water en zachte leningen aan bedrijven. Dat is het pakket aan maatregelen zoals dinsdag aangekondigd door premier Prayut Chan-o-Cha om de impact van de nieuwe besmettingsgolf in Thailand het hoofd te bieden. Ook boeren en freelance werkers komen in aanmerking voor een financiële ondersteuning van 3500 THB gedurende twee maanden. Het Ministerie van Financiën moet de details van de uitkering nog verder uitwerken.

De tarieven voor elektriciteit- en leidingwater voor februari en maart worden drastisch verlaagd. Elk huishouden met een elektriciteitsverbruik tot 150 eenheden per maand krijgt de eerste 9o gratis. Aan gezinnen met meer verbruik worden speciale kortingen gegeven. De tarieven voor waterverbruik worden met tien procent verlaagd.

De reeds ingevoerde verlaging op grond- en bouwbelasting, van hypotheekbelasting. en overdrachtskosten van onroerend goed, zal worden verlengd. Later deze maand start de regering opnieuw een subsidieregeling voor consumptiegoederen, waaraan een miljoen mensen kunnen deelnemen.

Om de liquiditeit te stimuleren wordt er aan daarvoor in aanmerking komende mensen en bedrijven, zachte leningen verstrekt, waarvoor 200 miljard THB is uitgetrokken. Tegen een rente van 0,1-0,35 procent per maand gaat de Government Savings Bank zachte leningen verstrekken van 10.000-15.000 THB aan mensen met schulden ter financiële ondersteuning.

Prayut benadrukte dat de regering genoeg fondsen heeft om deze financiële ondersteuning te realiseren. Voor het komende jaar verwacht de Thaise regering een begrotingstekort van 700 miljard bath, ruwweg 90 miljard meer dan in 2021. De begroting voor dit jaar bedraagt 3.1 biljoen THB. Dat is 5,6 procent minder dan vorig jaar, wat een gevolg is van lagere inkomsten uit belastingen.

Met de overstromingen in Zuid-Thailand en een mogelijke droogte later dit jaar, zullen er ook fondsen moeten worden vrijgehouden voor rampenbestrijding, zo had Dechapiwat Na Songkhla, directeur van het Bureau Staatsbegroting eerder al laten weten.

Bron: Bangkok Post

Ook op Trefpunt Azië: Kruidenproductie Thailand geholpen met kassen

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*