Filipijnse volksverhaaltjes (inleiding)

Filippijnse Volksverhaaltjes, Erik Kuijpers, Filippijnen,

 

Inleiding

Ga ik nu de hele wereld doen?

Maar waarom ook niet! Overal waar mensen leven zijn er vertellingen, sprookjes, sagen, overleveringen en die zijn uiteraard allemaal heel erg waar zoals we allen weten….

Gebaseerd op waar gebeurde dingen maar ook ontsproten aan de enorme fantasie van ons mensen. Ga de verhalen uit onze kleine landjes in de EU maar na.

Deze keer geen boek maar ik haal ze van internet. Ze komen uit de Engelse taal want ze zijn in 1916 vastgelegd door Mabel Cook Cole, wier echtgenoot op de eilanden werkte. Maar de oorsprong ligt ongetwijfeld geschreven in de talen van de Filipijnen.

Taal

Alle 172 talen op de eilanden van de Filipijnen behoren tot de Austronesische taalfamilie. Hoofdtaal is het Filipijns, gebaseerd op het Tagalog; Tagalog wordt gesproken door een kwart van de bevolking, het Cebuano door een dikke 20 procent. Engels is de tweede voertaal op de eilanden.

Er zijn vijf hoofdgroepen die in de verhalen voorkomen:

  1. Verhalen rond Tinguian en Igorot, bewoners van het grootste eiland Luzon. Over grote helden zoals de vrouw die trouwt met de zon.
  2. Korte fabels over de eilanden en het bijgeloof van de bewoners.
  3. Volksverhalen van het eiland Mindanao, de tweede in grootte. Over de vele geesten in de natuur en de bergen.
  4. Slechts twee verhalen zijn beschikbaar over de Moro groep. Deze groep op Mindanao werd in de vorige eeuw bekend door rebellie.
  5. Verhalen die ontstaan onder invloed van christenen en westerlingen.

Foto’s en prenten

De logopic van deze serie, een deelnemer aan het sinulog festival waarbij de bekering tot het christendom van de Cebuano’s wordt herdacht; wikimedia, curid, 9005308.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland