Filipijnse volksverhaaltjes (37). Genieten van een alikruik

Filipijnse Volksverhaaltjes, alikruik

 

Het huwelijksaanzoek en de alikruik

Als Siagon nog maar acht jaar oud is gaan zijn ouders al op zoek naar een meisje dat een passende vrouw voor hem kan zijn. En ze vinden haar! Niet eens zo ver weg van hun huis.

Een bemiddelaar wordt er heen gestuurd om te vragen of haar ouders Siagon als schoonzoon willen aanvaarden.

De man komt bij het huis aan en treft de hele familie aan op de vloer terwijl ze alikruik eten. En nog voordat hij ze de boodschap kan overbrengen knikken alle aanwezigen naar hem; ze zuigen de slak uit zijn huisje en maken daarbij een knik met het hoofd.

De bemiddelaar legt dat uit als een ‘ja’, vertelt ze de boodschap niet eens meer en haast zich terug naar de ouders van Siagon om te vertellen dat de familie van het meisje instemt met het huwelijk…..

Siagons ouders zijn verheugd over de gang van zaken en gaan de geschenken klaar zetten. Ze bereiden zich voor op de reis naar de aanstaande schoonfamilie.

Dan is alles gereed en gaat men op weg. Als geschenken nemen ze mee twee karbouwen, twee paarden, twee koeien, vier ijzeren ketels, zestien kruiken met basi, twee dekens en twee varkentjes.

De familie van het jonge meisje is buitengewoon verrast met al die mooie geschenken al weten ze absoluut niet wat ze klaarblijkelijk hebben beloofd……..

 

Toelichtingen

Basi, drank gestookt van suikerriet, eiland Luzon.

Foto’s en prenten

De alikruik, Littorina littorea, Linnaeus, 1758; wikimedia, curid, 324740.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 808 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Laatst nog alikruiken gegeten. Met een speld het beestje uit zijn huisje wurmen, voorzichtig de opercula (de deurtjes) verwijderen, zorgen dat je niet met de speld in je tong prikt. Een heel gedoe. Ik kan me voorstellen dat het je dan even ontgaat dat iemand om de hand van je dochter komt vragen. Mooi verhaal, Erik!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.