Filipijnse volksverhaaltjes (36). De kralen van de Alan

Filipijnse Volksverhaaltjes, kraal

De man en de Alan

Een Tinguian loopt over een pad in het woud en hoort ineens een vreemd geluid in een grote boom vlak bij hem. Hij kijkt op en schrikt: het is het huis van een Alan, een van de bosgeesten.

Hij staart een tel naar die verschrikkelijke wezens die met het hoofd omlaag aan een tak hangen als vleermuizen. Ze hebben vleugels en met hun lange tenen en vingers kunnen ze goed klimmen.

‘Hemeltje’ zegt de man, ‘die eten me dadelijk nog op als ze me kunnen vangen dus laat ik maar zo snel mogelijk maken dat ik weg kom.’ Hij zet het op een lopen maar is doodsbang en na een paar stappen struikelt hij en gaat languit op zijn gezicht.

Alle Alan zijn nu wakker en zien hem liggen; ze jammeren om hem, denken dat hij dood is. Ze bedekken zijn ‘lijk’ met goud en met dure kralen.

Maar de man komt bij en gaat staan. Hij roept zo hard ie kan ‘Donder op, jullie!’

De Alan bewegen zich niet en een van hen eist ‘Geef ons de nagaba kraal terug want die heeft dubbele werking. De andere kralen en het goud mag je houden.’

Maar de man weigert die ene kraal terug te geven. De Alan zijn boos, huilen en schreeuwen en zeggen tenslotte ‘We branden jouw hut af want je bent een slecht mens.’

De man holt zo snel hij kan naar huis maar de Alan houden woord. Wat later fikt zijn hut af.

 

Toelichtingen

Een Alan is een mismaakte geest die in de bossen leeft. Hij/zij is zo groot als een mens maar heeft vleugels en kan dus vliegen. De tenen staan achter de voeten en de vingers kunnen naar voren en naar achteren draaien.

‘Nagaba kraal met dubbele werking.’ Niet terug te vinden. Er bestaat wel een stad Nagaba in het zuiden van Luzon.

Foto’s en prenten

De Alan, by Mervin Malonzo, no copyright claims found, thanks to aswangproject alan-creature-philippines

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 808 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland