Filipijnse volksverhaaltjes (35). Kralen van agaat

Erik Kuijpers, Agaat

.

De boom met kralen van agaat

Een Tinguian gaat op jacht! Hij gaat de bergen in met zijn trouwe hond en komt hoger en hoger zonder wild te zien. Hier en daar gaat hij maar langzaam omhoog als hij een pad moet hakken door de jungle.

Maar dan, als hij bijna bovenaan is, begint de hond te blaffen en schiet een mooi hert uit de bosjes. ‘Zoef…..!’ Daar gaat al zijn speer naar het hert en het doorboort de huid van het dier.

Maar het valt niet! Het dier vlucht met hoge snelheid en verdwijnt in een gat in de grond. De jager en zijn hond gaan hem achterna.

Het is een grot en die bevat grote kamers waarin de man binnen de kortste keren hopeloos verdwaald is. Hij hoort veraf wel zijn hond maar het is pikdonker en hij moet op de tast verder.

Van kamer naar kamer, struikelend in het donker en botsend tegen de wanden gaat hij voort tot hij plotseling met zijn handen een boom raakt waaraan bessen groeien. Hij breekt verbaasd een tak af: een boom in het donker?

De boom begint nu tegen hem te praten in een vreemde taal! In paniek rent de man in de richting waar hij voor het laatst zijn hond hoorde, en staat ineens weer in de open lucht langs de Abra rivier met aan zijn voeten het dode hert.

Kostbare kralen……

Hij heeft nog steeds die tak in zijn handen en ziet tot zijn verbazing dat de ‘bessen’ in feite kralen zijn van kostbaar agaat. Hij neemt het hert op zijn rug en gaat naar zijn dorp waar hij iedereen vertelt van die boom en die kralen.

Men is er van overtuigd dat hij de waarheid spreekt en met een groepje mannen gaat hij het bos in om meer kralen van agaat te plukken.

Maar helaas, dat gaat niet door.

Voor ze bij de boom zijn aangekomen heeft de boze bosgeest de boom al weggehaald en een boodschap in een vreemde taal voor hen achtergelaten ingekrast in de rotswand. En die kun je vandaag de dag nog steeds bewonderen daar bij de Abra rivier.

 

Toelichtingen

In de provincie Abra in het noordwesten van Luzon leven de Itneg; hun naam is internationaal Tinguian of Tingguian.

Foto’s en prenten

Agaat, variëteit van kwarts; wikimedia, curid, 69471742.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 816 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland