Filipijnse volksverhaaltjes (34). De vluchtende kruik


Erik Kuijpers, Kruik

.

De kruik die op de vlucht sloeg

Die dag verlaat een groep Tinguian het dorpje in de vallei om vroeg op pad te gaan; ze gaan jagen op herten. Iedereen draagt een speer en een bijl en een man houdt de jachthonden aan de lijn.

Wat hoger op de berg laten ze de honden los en gaat men zoeken naar wild. Maar daar blaft al een hond dus ze verwachten een hert op het spoor te zijn. Doch eenmaal naderbij gekomen vinden ze geen hert; ze staan paf: daar staat een grote kruik!

Ze lopen er heen maar het ding vlucht weg. De mannen hollen sneller en sneller maar hij verstopt zich nu en dan, komt weer tevoorschijn, en ontloopt steeds de jagers.

De heren zijn moe, gaan rusten, en openen hun beteldoos die aan de broekriem hangt. Ze beginnen de noten te snijden en te mengen met kalk en bladeren en spreken over die wonderlijke kruik en zijn toverkracht. Dan horen ze een zachte stem.

Een bosgeest?

Maar wie spreekt daar? Ze zien niemand doch luisteren: ‘Zoek een varken zonder biggetjes en haal haar bloed er uit. Dan pas kun je de kruik vangen.’

Ze haasten zich dat te doen want beseffen dat de kruik van een geest is. Als het varken dood is en het bloed opgevangen zien ze hem weer en drijven hem in het nauw. Maar de kruik vlucht weg; deze keer in een gat in de grond.

Doch daar is geen uitgang; ze nemen hem tenslotte mee.

Het dorp bezit nog steeds die kruik; zijn naam is Magsawi. Hij kan praten maar sinds er een barst in zit kunnen ze hem niet meer verstaan.

Maar de kruik is vrij te reizen en gaat af en toe naar zijn vrouw in Llocos Norte, of naar zijn kind, een kruikje nog maar, in San Quintin. Hij komt steeds trouw terug naar Domayco, daar in de vallei nabij de heuvels.

Toelichtingen

In de provincie Abra in het noordwesten van Luzon leven de Itneg; hun naam is internationaal Tinguian of Tingguian. In die regio liggen steden als Llocos Norte en San Quintin; de plaats Domayco is niet terug te vinden.

Foto’s en prenten

Kruik, vlakte der kruiken, Laos, (foto bewerkt); wikimedia, curid, 598610.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland