Filipijnse volksverhaaltjes (32). Lumabet de oude godenzoon

Filipijnse Volksverhaaltjes, Volksverhalen, Erik Kuijpers, Godenzoon

.

Godenzoon Lumabet en zijn wonderen

Er zijn net mensen op aarde als een kind wordt geboren; hij krijgt de naam Lumabet en zal heel, heel lang leven. Als hij slechts één dag oud is kan hij al praten en heel zijn leven doet hij zoveel goede dingen voor de mensen dat ze allemaal gaan denken dat hij gezonden is door Manama, de Grote Geest.

Hij heeft een goede jachthond en vindt jagen in de bergen erg fijn. En dan, die dag, ziet hij een hert.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Volksverhalen, Erik Kuijpers, Godenzoon
Cervus Mariannus; hert.

Lumabet en zijn vrienden gaan er achter aan maar het hert is te snel. Ze blijven er achteraan gaan, zelfs de hele wereld rond, en steeds blijft dat dier ze voor.

Een voor een haken zijn vrienden af maar Lumabet zet door en wil het hert absoluut hebben.

Zijn eten

Hij leeft van een banaan en een camote, een zoete aardappel, en iedere avond begraaft hij de schillen in de grond. In de morgen staat er een bananenboom met rijpe vruchten en ligt er een nieuwe aardappel.

Zo heeft hij te eten tot hij, na negen rondjes om de aarde, een grijze oude man is maar wel het hert te pakken heeft!

Hij roept mensen om dat met hem te vieren.

Terwijl iedereen feest viert vraagt Lumabet mensen om zijn eigen vader dood te steken. Iedereen is hogelijk verbaasd maar men doet wat hij vraagt: zijn vader is dood!

Dan wrijft Lumabet met zijn haarband over de dode man en … hij leeft weer! Acht keer achter elkaar doden ze de oude man en maakt Lumabet hem weer tot leven tot hij, na acht keer, niet groter is dan een kind.

Lumabets kracht wordt bewonderd en men is er zeker van dat hij een godenzoon is.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Volksverhalen, Erik Kuijpers, Godenzoon
Lijken etende moerasgeest; buso.

Een lange reis

Lumabet praat met de goden en dan nodigt hij mensen uit in zijn huis.

‘Ik ga een lange reis maken en iedereen die gelooft in mijn superkrachten kan met me mee. Iedereen die hier blijft verander ik in een dier, of in een lijken pikkende buso, denk daar aan! ‘

Velen volgen hem en mensen die weigeren veranderen inderdaad in een dier of in een buso !

De tocht gaat over de oceaan en daar zien ze hoe hemel en aarde elkaar raken. De hemel gaat omhoog en omlaag als de kaken van een enorme haai.

‘Hemel, ga open’ roept Lumabet.

Nee, dat doet hij niet. Er kan niemand door.

Lumabet belooft de hemel dat hij de laatste man van de rij mag opeten en dan trekt de hemel omhoog maar tegen de afspraak in gaat hij te snel dicht en slikt een aantal mannen in! Ook Lumabet is weg!

Dat hoort zijn zoon en die vliegt op een pijl naar die plek maar hij vindt niemand meer. Er ligt alleen een gouden geweer. Dan komt een zwerm bijen naderbij en hij hoort dat zijn vader door de hemel is opgeslokt. De bijen nemen hem mee omhoog en drie dagen later staat hij boven bij zijn vader.

Maar … niemand wil uit de hemel terug naar beneden!

Ja, toch wel: één man wil naar beneden en zit de hele dag naar de aarde te kijken. De goden maken lol om hem en willen zijn darmen er uit halen zodat hij net als een god wordt en eeuwig boven blijft.

Tenslotte grijpt Manama in en hij mag omlaag gaan; ze maken een ketting van grashalmen voor hem en langzaam, beetje voor beetje, laten ze hem met zijn hoofd naar beneden naar de aarde zakken .

Eenmaal op de aarde blijkt hij veranderd in een uil.

 

Toelichtingen

Manama, the great spirit. Dit verhaal speelt in het zuidelijk deel van Mindanao en allicht heeft ‘de grote geest’ daar een andere naam…..

Camote, kamote, zoete aardappel, in NL bataat, een groente.

Buso, demonische, lijkenetende geest die leeft in de graslanden.

Foto’s en prenten

Grijsaard; wikimedia, curid, 3530723.

Lijkenetende moerasgeesten; uit een boek.

Filipijns hert, Cervus Mariannus; wikimedia, curid, 1601270.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 808 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland