Filipijnse volksverhaaltjes (31). De Grote Geest op aarde

Erik Kuijpers, peulen

.

Lumawig komt naar de aarde

Als Lumawig, de Grote Geest, naar beneden kijkt vanuit de hemel dan ziet hij twee zussen iets plukken. Hij gaat ze bezoeken en vraagt wat ze aan het doen zijn.

De jongste van de twee, Fukan, zegt ‘Wij plukken peulen maar het schiet niet op want mijn zus poedelt liever in de rivier.’

Dan vraagt hij de oudere zus ‘Geef me eens een peul….’

Hij gooit dat in haar mand en direct is die vol met peulen. De jongste zus begint te lachen en hij zegt ‘Geef me nog een peul, en een mandje.’

Ook die is vol met peulen en hij vraagt de jongste zus naar huis te gaan en drie manden te halen. Die maakt hij ook vol en helpt de zussen dan met het dragen naar hun huis. Hun vader vraagt hem binnen en biedt een kokosnoot met water aan. Lumawig zegt ‘Als ik hier bij jullie blijf word ik vast heel sterk.’

Erik Kuijpers, peulen

En ook met vee…..

De volgende morgen gaat hij de kippen bekijken en als hij de ren betreedt ziet hij alleen maar kuikens. ‘Is dit al jullie pluimvee?’ Hij besluit er iets aan te doen, vraagt rijst voor de kuikens en direct gaan die uitgroeien tot normale hanen en hennen.

Er is maar een zeug en die heeft een paar biggetjes. Hij vraagt een emmer zoete aardappelen en voert ze. En ineens zijn alle varkens volwassen.

Pa is zo tevreden dat hij zijn oudste dochter aanbiedt als vrouw maar de Grote Geest wil alleen de jongste trouwen. En dan moet er een feest komen maar zijn nieuwe zwager twijfelt of er voor dat feest wel genoeg rijst, vlees en kip is.

‘Komt in orde’ zegt hij tegen de kritische zwager.

Ze vertrekken allen naar Lanao; hij gaat het bos in om hout voor het vuur te kappen en gooit drie hoge bomen naar het feestterrein. Als het vuur brandt vraagt hij tien ketels met water en zet ze op het vuur.

Dan beweegt hij een mandje rijst over vijf ketels en ineens zijn die vol. Hij roept naar het bos en een hert verschijnt; maar dat is te mager dus hij roept nog eens en er komen vette varkens aan lopen. Hij wijst de vetste aan voor de kritische zwager. Men probeert ze allemaal te vangen.

Maar die zwager…..

Dat is bepaald niet de vlotste en hij krijgt zijn varken niet te pakken. Hijgend ligt hij op de grond als Lumawig hem uitlacht en zelf het varken jaagt. Met succes! Nu begint de zwager te lachen: ‘Ik heb het varken voor je moe gemaakt.’

Lumawig geeft hem het dier maar dat rukt zich los en loopt weg naar de. rivier. Weer krijgt de lastige zwager het niet te pakken doch uiteindelijk belandt ook dat varken in de kookpot.

Het wordt een groot feest en de goden worden niet vergeten.

Lumawig besluit de zwager een lesje te leren. Als ze rusten en water willen drinken slaat Lumawig met zijn stok op een rots en er komt water uit. Iedereen drinkt maar als de zwager wil drinken geeft Lumawig hem een forse duw en hij belandt in de rots.

‘Jij blijft vanaf nu daar, lastpak’ zegt hij.

Terug naar boven….

Lumawig wil terug naar de hemel maar zijn aardse vrouw kan niet mee. Hij maait een boom om en kapt een kist uit het hout. Zijn vrouw gaat er in, de kist gaat dicht en het water op.

Tenslotte spoelt de kist aan in Tinglayen waar een weduwnaar de kist vindt en met geweld wil openen. ‘Niet met jouw koevoet’ roept Fugan, ‘ik lig er in!’

Dus opent hij de kist heel voorzichtig en vindt Fugan die hij gaat trouwen.

 

Toelichtingen

Lanao, provincie op het eiland Mindanao.

Tinglayen, stad in het zuiden van het eiland Luzon.

Foto’s en prenten

The beaneater, 1580-1590, door Annibale Carracci, 1560-1609; wikimedia, curid, 766970.

Kokosnoot; wikimedia, curid, 1300126.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 816 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland