Filipijnse volksverhaaltjes (27). De ring van de havik

Erik Kuijpers, havik

.

De havik en de hen

Tijdens zijn vliegtochten over het land ziet de havik beneden een verdraaid knappe hen lopen! Hij besluit dat hij met die hen wil trouwen.

Erik Kuijpers, havik

Hij gaat naar beneden en zoekt haar op. ‘Wil je mijn vrouw worden?’

De kip zegt direct ‘ja’ maar wil pas trouwen als ze net zo grote vleugels heeft als de havik omdat ze met hem hoog wil vliegen. De havik vindt dat goed en geeft haar een verlovingsring waar ze goed op moet passen.

De hen is trots op die mooie ring en hangt hem om haar nek. Maar dat ziet de haan!

‘Hoe kom jij aan die ring? Je hebt toch beloofd met mij te trouwen? Gooi dat ding weg!’ En ze gooit hem weg.

Een verenpak….

Dan komt de havik wat mooie veren voor haar brengen. Eerst loopt ze weg maar de havik heeft haar snel te pakken. En dan ziet hij dat de ring weg is.

‘Waar is die ring? Waarom draag je hem niet?’

Maar ze vertelt hem de waarheid niet. ‘Gisteren liep ik in de tuin en ik zag een grote slang. Daar schrok ik zo van dat ik snel naar huis liep en toen miste ik de ring. Ik heb overal gezocht maar vond hem niet.’

Maar de havik is niet van gisteren. Hij voelt dat ze hem bedondert. Dan zegt hij:

‘Ik geloof best dat je niet zo vals bent. OK, als je de ring gevonden hebt trouw ik met je. Maar omdat je jouw belofte hebt verbroken verplicht ik je de hele dag de grond om te woelen om naar de ring te zoeken. En mocht je kuikens krijgen dan grijp ik die en eet ze op.’

Dan vliegt hij weg, de hen in verwarring achterlatend. En vanaf die dag wroeten alle kippen ter wereld in de bodem op zoek naar de ring……

 

Foto’s en prenten

Havik (m); wikimedia, curid, 1062838.

Zijdehoen, wugu-ji, negerhoen, morenhoender; wikimedia, curid, 2060189.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*