Filipijnse volksverhaaltjes (26). Je echt een aap lachen!


Erik Kuijpers, aap

 

Hoe kinderen apen worden

Moeder neemt haar twee kinderen mee als ze kleren zwart wil verven. Niet ver van haar huis is een modderpoel waar de karbouw zich in de modder wentelt en naar hier draagt ze de kleren, potjes met kleurstof en twee smalle schalen.

De kleren gaan in de modder; dan zet ze een ketel water op het houtskoolvuur. In dat water gooit ze de bladeren om de kleurstof te maken. Ze moet dan wachten tot het water kookt. De kinderen spelen in het gras.

Ze roert af en toe in het hete water met de schalen om de bladeren goed te mengen en dan gebeurt het: er spat kokend water op haar handen. Moeder springt gillend overeind.

En haar kinderen? Die lachen zich een kriek! Die lachen zich een bult! Die krijgen een lachstuip, maar tenslotte lachen ze zich een aap. Letterlijk! En de twee schalen worden hun staarten.

Maar hun nagels blijven zwart want die apen hebben net moeder geholpen met het verven……

 

Toelichtingen

Kleurstof; wordt gemaakt van boombast en planten.

Foto’s en prenten

Aap; wikimedia, curid, 103254.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.