Filipijnse volksverhaaltjes (22). De lekkerste appelsienen

Erik Kuijpers, appelsienen

 

Appelsienen van de zeshoofdige Gawigawen

Erik Kuijpers, appelsienen
Gawigawen.

Aponibonilayen heeft hoofdpijn en ligt in haar huis.

Ze herinnert zich bijzonder lekker fruit en zegt tegen zichzelf ‘Ach, had ik maar een paar appelsienen van Gawigawen van Adasen’.

Maar het is te luid; haar man, Aponitolau, pakt dat op in de tuin en vraagt haar ‘wat zei je eigenlijk?’

Zij is bang dat hij een gevaarlijke tocht gaat maken voor dat fruit en zegt ‘Ik zou graag wat biw eten.’ Haar man gaat met een zak het bos in en zoekt dat fruit.

Maar als ze dat fruit eet wordt ze ziek en ze gooit het weg. Dat ziet haar man en vraagt wat er aan de hand is. ‘Ik laat het vallen, helaas…’

Meer eetwensen…

Aponibonilayen herhaalt: ‘Ach, had ik maar een paar appelsienen van Gawigawen van Adasen’.

Opnieuw hoort haar man dat en ze zegt heel snel ‘Ik wil viseitjes eten’.

Erik Kuijpers, appelsienen
Kaviaar.

 

Haar man gaat naar de rivier met een net en vangt snel een vis; met zijn mes haalt hij de eitjes er uit, spuugt op de vis, die herstelt van de ingreep en zwemt verder…..

Maar de eitjes smaken haar ook niet en ze gooit ze snel weg. De honden vreten ze op en zij kruipt op haar mat.

Dan hoort haar man weer ‘Ach, had ik maar een paar appelsienen van Gawigawen van Adasen’. En ze herstelt snel: ‘Ik wil de lever van een hert eten.’

Aponitolau gaat met de honden het bos in en vangt een hert. Hij snijdt de lever er uit, spuugt eens in de wond, en het hert is hersteld. Maar ook de lever smaakt haar niet.

Hij vertrouwt het niet, neemt de vorm aan van een honderdpoot en verstopt zich tussen de vloerplanken.

Dan hoort hij haar verzuchting. ‘Waarom heb je me dat niet verteld?’ ‘Ik ben bang dat je naar Adasen gaat en gedood wordt.’

.

Erik Kuijpers, appelsienen

De reis

Aponitolau is vastbesloten de appelsienen te gaan halen en treft voorbereidingen. Kleding, eten voor onderweg, zijn speer en bijl. Hij snijdt een wijnrank af en zegt dat als die rank verwelkt ze mag aannemen dat hij dood is. Dan gaat hij op weg.

Iedereen waarschuwt hem niet verder te gaan. Alokotan, de oude vrouw, de bliksem, de donder, en dan is hij bij de oceaan. Zijn magische krachten maken van zijn bijl een zeilboot en hij komt aan de overkant. Daar staan vrouwen water te scheppen.

‘Je bent hier bij Gawigawen van Adasen’ zeggen ze. Maar hij kan niet verder; de stad is omringd door een aarden wal die tot aan de wolken reikt.

Dan schiet een grote spin te hulp; hij klimt naar boven en laat een draad zakken. Tenslotte is hij in de stad en wacht op Gawigawen.

Die schrikt wakker en wil zijn speer en bijl pakken maar Aponitolau zegt ‘Neef Gawigawen, ik wil alleen wat appelsienen kopen voor mijn vrouw.’

Erik Kuijpers, appelsienen

De man neemt hem mee naar huis en geeft hem een karbouw. ‘Als je geen hele karbouw kunt eten krijg je geen appelsienen voor jouw vrouw.’

Dat krijgt hij niet op en vraagt de hulp aan mieren en vliegen en in een mum van tijd is de karbouw weg. ‘Ik ben klaar’ zegt hij.

Hij mag in de sinaasappelboom klimmen en ontdekt dat de bladeren ineens messen zijn geworden.

Uiterst voorzichtig klimmend krijgt hij twee appelsienen te pakken. Hij bindt ze aan zijn speer en die vliegt direct naar zijn huis terug.

Maar van Aponitolau wordt nooit meer vernomen.

Zijn vrouw, Aponibonilayen, vindt de appelsienen en eet ze met graagte op. Maar ze ziet dat de wijnrank dood is en weet dat haar man niet terug zal komen.

Hun zoon

Maar ze heeft inmiddels een zoon, Kanag. Dat wordt een onverschrokken krijger. Als hij speelt in de tuin trapt hij per ongeluk de vuilnisbak om van een oude vrouw die boos reageert: ‘Als je een echte vent bent dan neem je wraak vanwege je vader.’

Hij kent dat verhaal niet en is daarna zeker van zijn zaak: hij moet wraak nemen op Gawigawen. Hij vertrekt met zijn speer en zijn hakbijl.

Iedereen onderweg adviseert hem te gaan: Alokotan, de oude vrouw, de bliksem, de donder, ze vinden hem allemaal capabel de reis te maken. Tenslotte staat hij in de stad tegenover Gawigawen.

‘Zo, jongen, wat kom je doen?’

‘Ik kom mijn vader halen; jij houdt hem vast. En als ik hem niet mee krijg zal ik je doden.’

Ze pakken allebei hun wapens. Maar Kanag heeft magische krachten: hij verandert in een mier en ontwijkt de speer en de bijl. Dan staat hij op en raakt Gawigawen met zijn speer, en als de gigant valt hakt hij vijf van zijn zes hoofden af. Dan wijst de man hem zijn vader aan.

Vaders huid is gebruikt voor een trommel, zijn haar ligt op een dak en zijn hoofd staat op een paal. Het lijk ligt onder het huis. Maar Kanag heeft bijzondere krachten en maakt zijn vader weer levend. Dan hakken ze het zesde hoofd van Gawigawen af.

Ze moorden de hele stad uit en trekken naar huis waar Aponibonilayen inmiddels de wijnrank in bloeit ziet staan. Ze roept al haar familie bijeen om de terugkeer te vieren.

 

Toelichtingen

Adasen is een regio en een taal in het noorden van Luzon.

Gawigawen is een reus met zes hoofden.

Biw wordt omschreven als fruit maar internet geeft geen info.

Foto’s en prenten

Appelsien; wikimedia, curid, 32582954.

Gawigawen, zeskoppig; thanks to vignette wikia nr 20170124175631.

Beloega kaviaar; wikimedia, curid, 15102643.

Honderdpoot; wikimedia, curid, 239615.

Karbouw; wikimedia, curid, 374442.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*