Filipijnse volksverhaaltjes (21). Gevaarlijke draaikolken

Erik Kuijpers, draaikolken, trimaran

 

De draaikolken van een ontrouwe geest

Ergens aan de noordelijke kust van Mindanao begint een stroming in zee naar het noorden. Naar het eiland Siquijor en daarna loopt zij tussen de eilanden Cebu en Negros door.

Erik Kuijpers, draaikolken, trimaran
Het eiland Siquijor.

Maar vreemd genoeg, net waar de stroming de smalle straat door moet, komen honderden draaikolken aan de oppervlakte en maken het water over een stuk van vijf kilometer sissend en borrelend.

Voor grote boten is dat geen probleem maar de lokale bevolking vaart in hun sacayans, trimarans met bamboe dragers en voor die bootjes zijn de draaikolken levensgevaarlijk.

Zou je de mensen vragen hoe dat komt dan zullen ze zeggen dat de liloan, de draaikolk, te allen tijde vermeden moet worden.

Vraag je door dan hoor je de geschiedenis van Sinogo!

Erik Kuijpers, draaikolken, trimaran
Monster.

De ontrouw van Sinogo

Maguayan is de onderwatergod, en zijn broer, Captan, is de god van de wolken. Het zeewater zit vol met zwemmende en vliegende monsters.

De monsters met vleugels hebben grote tanden en scherpe klauwen maar, zo wild als ze zijn, ze leven in vrede want ze zijn bang voor de woede van Captan.

Maar in de zee ligt dat anders. Sommige monsters zijn zo groot en woest dat Maguayan geen orde heeft in zijn rijk. Hij is zelfs bang voor een aanval. In zijn wanhoop vraagt hij zijn broer om hulp.

Captan zendt daarom boodschappers uit over de hele wereld en belegt een vergadering van alle monsters.

De bijeenkomst zal worden gehouden bij het kleine eiland Caueli in de Sulu Zee.

Dan komen alle monsters ter plaatse. De lucht ziet zwart van vliegende monsters en de zee borrelt.

Het is een mooi stel daar. Buayas van Mindanao, Tic-bolans van Luzon, wilde Sigbins van Negros en Bohol, honderden Unglocs van Panay en Leyte, en grote Wak Waks en andere monsters van Samar en Cebu. En allemaal netjes in een grote cirkel.

In hun midden zitten Captan en Maguayan die in een kakofonie van geschreeuw en gehuil op hun beurt wachten.

De orders

Captan neemt het woord en iedereen is stil. Hij geeft zijn orders: Maguayan is zijn god-broer en moet met veel respect behandeld worden. Wie niet luistert zal door zijn bliksemschicht worden gedood. Daarna stuurt hij alle monsters terug naar huis.

Op het eiland blijven achter Captan, Maguayan en drie boodschappers van Captan, Sinogo, Dalagan en Guidala. Dit zijn reuzen met grote vleugels waarmee ze kunnen vliegen zonder geluid te maken. Ze hebben speren en zwaarden en zijn sterk en dapper.

Dalagan is de snelste, Guidala de dapperste en Sinogo de knapste en het lievelingetje van Captan.

Captan geeft zijn broer een schelp; als hij wordt bedreigd hoeft hij die maar in zijn mond te doen en dan kan hij veilig een andere gedaante aannemen zoals van een monster dat twee keer groter is dan de aanvaller. Zo kan hij de aanvaller doden.

Maguayan dankt zijn broer en bewaart de schelp in zijn troon. Maar Sinogo heeft het allemaal gehoord en wil zelf die schelp wel hebben. En als hij zijn kans schoon ziet jat hij de schelp.

Op de vlucht

Als Captan zijn bediende mist en Maguayan zijn schelp weten ze genoeg. Hij stuurt Dalagan en Guidala er op uit om hem op te sporen en thuis te brengen.

Ze vinden hem nabij het eiland Guimaras en gaan op hem af. Sinogo wil vluchten maar de anderen zijn veel sneller. Dan neemt hij de schelp in zijn mond en wordt een grote krokodil met stalen pantser. De zwaarden van Dalagan en Guidala komen er niet doorheen.

Sinogo vlucht naar de smalle zeestraat tussen Negros en Cebu maar daar is Captan hem te slim af. Hij neemt positie in aan die zeestraat met in zijn handen een enorme bliksemstraal.

En daar ziet hij onder water Sinogo! Hij werpt zijn bliksem en die pint Sinogo op de bodem vast als een kolos van staal. Sinogo worstelt om los te komen en laat de schelp vallen die een kleine tamban, een haring, naar Captan brengt.

En nu, na al die jaren, zit Sinogo nog steeds vastgepind op de bodem. Hij maakt nog steeds kabaal om los te komen en veroorzaakt kilometers lang wilde draaikolken waar de mensen met hun trimaran niet in durven.

 

Toelichtingen

Maguayan is de heerser onder water, de onderwatergod.

Captan, zijn broer, is de heer van de lucht, de wolkengod.

Sulu zee; tussen Mindanao en het landsdeel Sabah (op Borneo).

Erik Kuijpers, draaikolken, trimaran
Monster Sigbin.

Filipijnse monsters

In dit verhaal komen er een paar voor:

Buaya, Buayas, reptielen zo groot als een krokodil.

Tic-bolans, een mensenlijf met een paardenhoofd maar varianten komen ook voor.

Sigbins, in andere culturen chupacabra, bloedzuigende geiten in variaties; ze zuigen via jouw schaduw jouw bloed weg.

Unglocs, zwarte reuzen.

Uak Uak, Wak Wak, Tik-tik, Bayot, Sok-sok, Kling-kling, namen voor de aswang; vogelachtigen en/of vleermuizen die zich voeden met ongeboren vruchten van zwangere vrouwen.

Foto’s en prenten

Trimaran, boot met drie rompen of met een romp en twee dragers, zie ook catamaran ; wikimedia, curid, 33174112.

Het eiland Siquijor; wikimedia, curid, 4817044.

Monster; wikimedia, curid, 1562068.

Sigbin, in andere culturen chupacabra; wikimedia, curid, 564878.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*