Filipijnse president wacht op uitslag medische tests. ‘Als het kanker is, is het kanker’

Bert Vos, Filipijnen, Geweld geestelijken Filippijnen
Duterte, gekozen dictator

De Filipijnse president Rodrigo Duterte lijdt naar eigen zeggen aan kanker. “Ik weet niet hoe het er nu lichamelijk met me voorstaat, ik moet wachten op de uitslag van medische onderzoeken”, zei hij deze week.

Volgens Duterte zijn er ongeveer drie weken geleden een endoscopie en colonscopie gemaakt, maar zijn arts adviseerde deze week om die testen te herhalen. Beiden testen onderzoeken afwijkingen in het spijsverteringskanaal en de dikke darm. Duterte nam tijdens een bijeenkomst met afgevaardigden van de Militaire Academie in Manilla wel een voorschot op de testresultaten: “Als het een derde fase is, is er geen behandeling meer. Ik ga de pijn niet verlengen, in mijn werkomgeving of waar dan ook ‘

Duterte is berucht geworden door zijn bloedige strijd tegen ‘drugshandelaren’, machtsmisbruik en onbekookte uitspraken. Al enige tijd deden geruchten de ronde dat de 73-jarige ernstig ziek is. Vaak refereerde hij aan een vroeger ongezond leven.  ‘Als je in de zeventig raakt, houdt het een keer op. Ik heb geminderd, maar vroeger dronk ik veel. Je kunt daar spijt over hebben, die komt altijd te laat.’

Dictator Marcos als idool

Als Duterte echt ernstig ziek is, komt dit op een voor hem en zijn bewind zeer ongelegen moment. Het Filipijnse Congres legde de laatste hand aan een omstreden wijziging van twee veiligheidswetten. Indien aanvaard geven die wijzigingen hem en leger en politie  vrijwel onbeperkte macht, vergelijkbaar met die van Duterte’s grote idool, dictator Ferdinand Marcos.

De wetswijzigingen maken het mogelijk mensen zonder vorm van proces gevangen te zetten voor bijvoorbeeld postings op sociale media. De grond is dan dat zij de staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht. Datzelfde geldt voor mensen die van terrorisme worden verdacht. Het initiatief voor deze wetswijzigingen kwam, nadat Duterte en zijn politieke volgelingen hadden beweerd, dat het Nieuwe Volksleger, de gewapende vleugel van de communistische partij, samen met andere oppositionele groeperingen, een couppoging zou ondernemen met codenaam Rode Oktober. Duterte’s tegenstanders stellen dat Rode Oktober een verzinsel is, slechts bedoeld om de weg vrij te maken voor het uitroepen van de staat van beleg.

Mensenrechtenadvocaat Antonio Gabriel La Viña waarschuwde, dat de wetswijzigingen neerkomen op het legaliseren van ‘staatsterrorisme’.  Duterte zei eind augustus nog, dat de Filipijnen een dictator van het type Marcos nodig had. Marcos was twee decennia aan de macht en een pion van de Verenigde Staten. Marcos en zijn familie (berucht werd echtgenote Imelda Marcos) verrijkten zich door corruptie. In de Marcos-periode zijn meer dan honderdduizend mensen zonder enige vorm van aanklacht gearresteerd, veertigduizend van hen werden gemarteld. Het aantal dodelijke slachtoffers wordt op 3700 geschat. Marcos werd in 1986 na wekenlange massale demonstraties tegen zijn bewind afgezet en overleed drie jaar later in Honolulu.

Filipijnen, Duterte, Medische tests
Een van de vele onopgeloste moorden;’
Foto Al Jazeera

Duterte ontkende vorige week nog ziek te zijn. Wel gaf hij aan voor zijn ambstermijn in 2022 afloopt te willen stoppen. Volgens Filipijnse media stelt hij overdracht van de macht zoveel mogelijk uit, omdat vice-presidente Leni Lobredo veel kritiek heeft op zijn wrede aanpak van ‘drugscriminelen’. Acties van politie en ‘doodseskaders’ hebben sinds Dutertes verkiezing in 2016 aan twintigduizend mensen het leven gekost, stelt senator Antonio Trillanes, een voormalige legerofficier en een van de leidende en meest uitgesproken opposanten tegen Duterte.

Bij het (niet door het Duterte-bewind erkende) Internationale Strafhof in Den Haag wordt inmiddels een aanklacht wegen misdaden tegen de menselijkheid voorbereid. Senator Trillanes zegt dat hij het dodental kan bewijzen met regeringscijfers over aantallen gedode drugscriminelen, arrestaties en tienduizenden nog lopende moordonderzoeken in de hand. Duterte heeft al eens gezegd dat zijn enige fout het ‘toestaan van onwettig doden’ is. Bewezen is dat ook kinderen bij politieacties om het leven zijn gebracht, door Duterte niet ontkend maar weggewuifd als ‘nevenschade van noodzakelijk optreden tegen drugscriminelen.’ Ongeveer net zo fijngevoelig als zijn opmerking dat het aantal verkrachtingen in Davao, waar hij vroeger burgemeester was, nog hoger zou zijn als er meer mooie vrouwen waren. Trillanes: ‘Terwijl het land lacht om zijn schuine grappen, vallen er duizenden doden.”

De grote vraag is of Duterte in zijn pogingen absolute macht te verkrijgen dan wel die over te dragen aan een vertrouwde medestander het land in chaos stort. Duterte verkeert op voet van oorlog met de op de Filipijnen machtige Rooms-Katholieke kerk vanwege kritiek die geestelijken geven op zijn beleid.

Bronnen: Al Jazeera, PhilStar, South China Morning Post

Foto homepage: Sunday Star Phil

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.