Filipijnen. Katholieke kerk in geweer tegen president Duterte

De katholieke kerk op de Filipijnen heeft de strijd aangebonden met de autoritaire president Rodrigo Duterte en diens gewelddadige aanpak van criminaliteit en drugshandel. ‘We kunnen niet blijven zwijgen. We moeten ons uitspreken tegen het geweld. Het gehele land moet dit horen. Stop de leugens. Stop de moordpartijen’, riep bisschop Broderick Pabillo van het aartsbisdom Manilla zondag tijdens een misviering.

Pabillo refereerde aan de meer dan 4200 dodelijke slachtoffers die Duterte’s anti-drugscampagne sinds zijn verkiezing in juni 2016 heeft geeist. Mensenrechtgroepen stellen dat het werkelijke aantal doden minstens drie keer zo hoog is. De oproep van Pabillo kan echter niet los worden gezien van gewapende overvallen op priesters, die inmiddels drie van hen het leven hebben gekost.  De kerkleiding stelt dat Duterte de mensen opzet tegen de geestelijkheid omdat die kritiek op zijn beleid geeft

Redactie, Filipijnen, Katholieke kerk, Duterte
Begrafenis van vermoorde priester. Foto UCAN

De tegenstellingen tussen Duterte’s bewind en de machtige katholieke kerk (81 procent van de bevolking zou katholiek zijn) uiten zich ook in discussies over priesters en predikanten die wapens hebben aangeschaft om zich tegen overvallers te kunnen verdedigen. Twee dagen nadat aartsbisschop Romulo Valles, voorzitter van de nationale bisschoppenconferentie, vuurwapenbezit van geestelijken had veroordeeld als zijnde strijdig met het priesterschap, verklaarde directeur-generaal Osacar Albayalde, chef van de nationale politie, dat 188 priesters en 58 protestante geestelijken vuurwapenvergunningen hadden aangevraagd.

Of dit aantal overeenstemt met de werkelijkheid valt niet te bewijzen, maar gelet op de vele waarschuwingen van kerkleiders  aan priesters om geen wapens aan te schaffen nemen zij deze kwestie zeer serieus. Ook Pabillo benadrukte in zijn preek dat de strijd tegen het geweld met ‘woorden, alleen maar woorden’ moet worden gevoerd. Die waren in zijn geval niet mals. Zo beschuldigde hij Duterte van het naar zijn hand zetten van de grondwet, het uitschakelen van politieke tegenstanders en zich sterk maken voor herinvoering van de doodstraf.

Redactie, Filipijnen, Katholieke kerk, Duterte
Foto Ucan

De 73-jarige Duterte trekt zich echter niets aan van de buitenlandse en kerkelijke kritiek op zijn beleid. De populist met het grove woordgebruik voelt zich gesteund door een flink deel van de bevolking dat volgens opiniepeilingen achter zijn harde aanpak en zgn. anti-corruptiebeleid zou staan. Maandag viel hij uit naar nabestaanden die gerechtigheid voor doodgeschoten familieleden eisen. ‘Als je denkt dat je je recht kunt komen halen omdat je iemand hebt verloren die bullshit met drugs, vergeet het maar,’ zei hij. Ook herhaalde hij zijn belofte dat politiemensen en militairen die drugsverdachten doodschieten niet in de gevangenis zullen belanden. ‘Als je bent neergeschoten en ik weet dat je een drugsbaas bent, dan rijd ik vijf keer over je heen,’ voegde hij eraan toe.

Bronnen: UCAN (katholiek nieuwsagentschap), Rappler, Reuters

 

 

Gerelateerde berichten

Redactie
Over Redactie 513 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*